26 Aralık 2007 Çarşamba

Türk'lere 4 garantili milletvekili koltuğu teklifi rafa kaldırıldı


VMRO DPMNE seçim yasası değişiklikleriyle ilgili bir taslak meclisteki tüm siyasi partilere sundu. Siyasi partilerden düşünce alınmasındann sonra bu değişiklikler meclis prosedürüne sununlacak. Bu yeni değişikliklerde daha küçük milli topluluklara ayrıılmış garantili milletvekili yerleri yok. Bilindiği gibi daha önce sunulan seçim yasasında daha küçük etnik topluluklara 10 milletvekili koltuğun verilmesi öngörülüyordu. Garantili 10 koltuktan 4'ü Makedonya Türkleri'ne verilecekti.Bu yasa ilk önce bir aşamada görüşülmesi gerekiyordu ama Demokratik Bütünleşme Birliği 4100 değişiklik sunmasından sonra iktidar bu yasanın iki aşamada görüşülmesini karara bağladı. İlk aşama görüşmelerin bitmesinden önce genel kurulda yumruklar konuştu ve bu oturum bir 2 buçuk ay geçmesine rağmen devam etmedi. İktidar bu tıkanıklığı aşmak için şimdilik garantili milletvekili yerlerini rafa kaldırıyor ve konuda fikir birliğin sağlanmasını bekleyecek. Bunu doğrulayan VMRO DPMNE milletvekili Trayko Velyanovski ilk aşamada tıkanan seçim yasasında olduğu gibi yeni değişikliklerde de diyasporaya 3 garantili miletvekili yerinin verilmesiyle ilgili maddelerin kalacağını açıkladı. Velyanovski, bu değişiklerde ayrıca AGİT’in seçim mevzuatıyla ilgili önerilerinin yer alacağını ve konuda tüm siyasi partiler arasında fikir birliğinin sağlandığını söyledi. Diyasporanın garantili milletvekili yerlerine karşı gelen Demokratik Bütünleşme Birliği milletvekili Cevat Ademi ülkemizde halen mukemmel seçimlerin yapılmadığını dolaysıyla ülkemizin yurt dışında seçimler yapması için henüz hazır olmadığını vurguladı.İktidarın bu yeni teklifle meclis prosedürlerini ihlal ettiğini belirten Türk Demokratik Partisi başkanı ve milletvekili Kenan Hasip, seçim yasasının ilk aşamasının tamamlanması ve aleni tartışmadan sonra ikinci aşamada yeni seçim yasasının önerilmesi gerektiğini öne sürdü. Hasip, prosedürlerin ihlal edilmesiyle büyünlenmiş bir çembere giriliyor ve bu durum daha küçük partileri de aynı metotları kulanmaya zorluyor dedi.Hükümet sözcüsü İvitsa Bocevski hükümetin daha küçük milli topluluklara garantili milletvekili koltukları sağlanılmasından vazgeçmediğini söylese de, tüm bu gelişmeler daha küçük milli topluluklara ve bu bağlamda Türk'lere ait garantili milletvekili koltuğunun sağlanmasının daha iyi bir zaman bekleyeceğini gösteriyor.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:
Azınlıklarla oyun mu oynanıyor?
Meclis şiddet olaylarına yankılar
Meclis'te yumruklar konuştu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Insallah aldatilmadik.Badenter krizini TDP milletvekilleri cozdu,karsilginda 4 Turk milletvekili,kucuk milli topluluklarla ilgilenecek bir ajans verilecekti.Ama hukumet badenteri cozdukten sonra verdigi sozleri unuttu.Acaba TDP milletvekilleri oyunami getirildi?
Insallah gelmemistir.Cunku TDP icin tarihi bir firsat vardi. Ya erken secim olacakti,yada hukumettin verdigi sozleri uygulayacakti.Peki simdi ne olacak.Hem erken secim olma ihtimali azaldi,hemde iktidarin verdigi sozler gecerlilik kazanmiyor.