19 Kasım 2007 Pazartesi

MTV Türkçe Programı 4 kişiye düşürülürse ne olur ?


39 yıl Türkçe yayın yapan ve TRT’de Televizyon yayınları başlamadan önce Türkçe’yi dünyaya duyuran Makedonya Televizyonu Türkçe Programı’nın redaksyona dönüştürüleceğine ve kadro sayısının 4 kişiye düşürüleceğine ilişkin daha önce blogumda 3 yazı yazdım ama kamu oyundan hiç bir tepki gelmedi. Kadronun azalması 1 Kasım tarihinde uygulanacak ve bundan sonrasını hiç kimse düşünmüyor galiba. 13 gazteciden programda sadece 4 kişi çalışmaya devam edecek.Bunların arasında birisi redaksyon şefi olacak, üç kişi de muhabirlik yapacak.Bu kadroyla haftada her gün 2.5 saat program doldurmak zor olacak. Bundan dolayı bu 4 çalışan haberleri hazırlamakla meşgül olacak.
Haberlerin hazırlanmasında şimdiyedek olduğu gibi Türkçe Programında çalışan yönetmenler yardım etmeyecek çünkü kadronun azalmasıyla büyük bir ihtimalle Makedonya Televizyonunda sadece Makedon ve Arnavut yönetmenleri kalacak. Makedon ve Arnavut yönetmenlerinin Türkçe bilmediği için alt yazı hataları atacak ve yayın akışında sorun yaşanacak.. Spikeri anlamadığı için bu yönetmenler haberin ne zaman bittiğini ne zaman anons bölümü başladığını anlamaycak. Haberler dışında studyoda diğer canlı yayınların yapılması beklenebilir ama 4 kişinin haberlerle meşgul olduğu bilinirse büyük bir ihtimalle haftada bir kez canlı yayın yapılacak.
Burada da Türk yönetmeni olmayacak ve bir çok hatalar meydana gelecek. Küçük redaksyon olarak Meclis veya Hükümet toplantılarını sadece kısmen izleyebileceğiz.Oysa Meclis’te 2 Türk milletvekili Hükümet’te ise 1 Türk bakanı var. Belgesel ve röportaj yayınlar büyük bir ihtimalle yok olacak yada ayda bir yayına düşürülecek. Makedonya Türkleri’nin en büyük kısmının Üsküp dışında yaşamasına rağmen Üsküp dışında çekim yapmak imkansız olacak. Yayınların sayısı azalınca Türkçe Program’nın süresinin azalması konuşulmaya başlayacak. Makedonya Televizyonu yönetimi “Size bu program süresi çok geliyor “ diyerek program süresini günde yarım yada bir saate düşürülecek. Yayınlama saati 15.30 ile 16 yada 16.30 arasında olacak ve insanların en büyük ksımını işte olduğu için Türkçe Programı’ni kimse izlemeyecek. En ufak para, belge yada diğer işlem için Arnavutça ve Makedonça programlarına muhtaç olacağız. Şimdi Türkçe Programı’nda bu işleri yapan örgütleyici ya başka göreve aktarılacak yada işten olacak. MTV’nin internet sayfasındaki Türkçe bölümüne haberleri bir Makedon yada Arnavut aktaracak ve bundan dolayı komik durumlar yaşanacak .
Yerli haberler bölümünce dünya haberleri yer alacak... Bazı isimler yada başlıklar yanlış yazılacak.. Tüm bunlar Türkçe Programı’nin Makedonya toplumunda bir dekor olmasına yol açacak.. Hiç kimse bu programlara ihtiyaç duymayacak. Makedonya yetkilileri bu ülkede azınlıkların dillerinde yayın yaılmasıyla övünecek. 8 kişilik kadroyla kalacak Makedonya Radyosu Türkçe Programı ise iki redaksyonlu program statüsüne sahip olacak. Makedonya Radyosu Türkçe Programı 63 yıllık bir geleneğe sahip.Bu programın da 5 saatlık yayın süresinin azalması beklenebilir..Ve sonunda bir ayrıntı.. Makedonya Radio Televizyonu’nda sadece Türkler , televizyonda redaksyon, radyoda ise program statüsüne sahip. Kısaca Türkle bir millet ama Makedonya Radyo Televizynunda onlara iki farklı arşın uygulanıyor.. İkinci ayrınıtı sayıya bağlı.. Yeni düzenlemeyle Makedonya Televizyonu ‘nda 441, Makedonya Radyosu’nda ise 177 kişinin çalışması öngörülüyor. Televizyonun kadro saysı Radyo’yla kıyasen 2.5 kat daha büyük. Bu durum çok doğal çünkü dünyanın her yerinde böyle. Bu sadece Makedonya Radyo Televizyonu Türkçe Programlarında farklı. Makedonya Radyosu Türkçe Programı kadro sayısı , Makedonya Televizyonu Türkçe Programı’yla kıyaslanırsa dünya örneklerden farklı çıkıyor. Türkçe Radyo, Türkçe Televizyndan iki kat daha çok çalışana sahip.Blogumda Türkçe Programları’nin Makedonya Radyo Televizyonu’ndaki durumu konusunda yazmaya devam edeceğim çünkü bununla Makedonya Türkleri’nin tarihini yazmış oluyorum. Hatırlanacağıüzere bu şekilde 60 yıllık bir geleneğe sahip Birlik gazetesini kaybetmiştik.. Şimdi ise Makedonya Radyo Televizyonu’nda Türkçe Programları hiçe sayılıyor. Bundan sonra sırada ne var.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:
MRT Sendikası'ndan Türkçe Programı'na destek
MRT Türkçe Programları hiçe sayıldı
Neticeyi değil, nedenleri tartışmalıyız!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu konu, Makedonya Turklerinin cok hassas bir konusu olmus durumdadir. En kisa zamanda Makedonya'da faaliyet gosteren gerek iktidar gerek ise muahalefetteki Turk partileri ve Makedonya Turk Sivil Teskilatlar Birligi kenetlenip bu duruma tepki gostermelidirler.

Makedonya Turklerinin gelecegini etkileyecek bu tip sorunlari hep birlikte kenetlenip cozmeliyiz, aksi taktirde hep kaybedecegiz...

Bilgin Demir
Makedonya TDP Genclik Forumu Genel Sekreteri

Adsız dedi ki...

Sayın sayfa yönetmeni,
iki gün önce yorum gönderdim.
Yayınlandığını görmedim.
Şansızlık ki başka yere de kaydetmedim.
Eğer sizde varsa onun yahoo'daki ilgili gruplarda yayınlanmasında fayda olacağını düşünüyorum.

Ibrahim Arslan
Priştine-Kosova
arsibo@yahoo.com

Adsız dedi ki...

ilkonce sayfa yonetmenini tebrik ediyorum.
bu problem televizyonun ve makedonya da yasayan butun turklerin problemidir .
bu problemi cozebilmek icin butun makedonya turklerinden destek gelmesi gerekir.
Buna en cok karsi cikmasi gereken ,Turk partileri TDP ,THP sivil kuruluslar ,dernekler bunlarinlarin hic birinden destek cikmiyor ya da biz mi gormuyormuyuz ya da isitmiyormuyuz?
Eger sayfa yonetmenin soyledigine
gore calisan sayisi azalirsa normal program 4 kisiyle yapilamassa makedonya da yasayan turklerin yaptiklari faliyetler dis ortama yayilmaz .
lutfen siyasi partiler bunu goz onunde bulundursun.
medya olmasa hic kimse makedonya da turklerin var oldugunu problemleri oldugunu bilemezler.
Makedonya da yasayan turkler haklarini aramayi bilmiyorlar mi ya da haklarini savunmaya bilmiyorlar .
Cocuklarin gelecegini hic mi dusunmuyorlar mi?

Turklerin bu probleme destek te bulunmadiklarina kendi adima cok kizyorum .
Ben 18 yasinda bir genc im benim gelecegim bu mu? bir turk olarak Makedonya da gelecegimi hep korkuyla mi yasayacagim ?
lutfen makedonya daki yasayan turkler kendi haklarini savunmayi bilsinler(ogrensinler).............