15 Kasım 2007 Perşembe

MRT Sendikası'ndan Türkçe Programı'na destek


Makedonya Radyo Televizyonu (MRT) Sendikasi, yönetimin istifa etmesini ve işten çıkarmayı öngören programın geri çekilmesini istedi.Sendikası temsilcisi Lubica Puçareviç, örnek olarak Türkçe Programlarını göstererek “bir düşünün Makedonya Televizyonu Türkçe Programı 16 kişiden, 4 kişi kalacak, bu sayıyla program yapmak imkansız” dedi. Sendika bu talepler bir hafta içerisinde yerine getirilmediği takdirde grev başlatmak ve yayınları durdurmakla tehdit etti.Bu haber Makedonya'nın hemen hemen Makedonya'nın tüm medya kuruluşlarında yayınlandı. Özgür Medya için önemli olan konu, MRT sendikasinin Makedonya Televizyonu Türkçe Programı'na haksızlık yapıldığını açıklmasıydı.Özgür Medya ve MRT Sendikasi dışında hiç bir Türk kuruluşu MTV Türkçe Programına haksızlık yapıldığını açıklamadı. Özgür Medya MRT Türkçe Programları hiçe sayıldı başlıklı yazısında kadro azalmayı öngören yeni düzenlmeyle 39 yıl Televizyon ve 63 yıl Radyo programına sahip Makedonya Türkleri'nin ihtiyaçları hiçe sayıldığini bildirdi.İki gün geçti, Türk Siyasi partileri, Sivil Toplum Kurluşları ve Medyasıdan çıkmadı.Belki de Özgür Medya blogunu okumadıkları için çıt çıkmadı diye düşünmeye başladım.MRT Sendikası temsilcisinin bu açıklmalarından sonra biz bilmedik, duymadık şeklindeki bahanelere neden yok. Artık herkes duydu. MTV Türkçe Programı'nın kadrosu 4'e düşürüldü. Önümüzdeki dönemde Makedonya Türklerine ayrılan 2.5 saatlık yayınlar size çok geliyor bahanesiyle yayın süresi de azalabilir. O zaman da Türklerin önde gelenleri ne yapalım işte oldu diye kendilerini avutacak mi?Makedonay Türkçe Medya Geliştirme Derneği bu durumlarda sessiz kalmıyordu ama bu dernek de kapandı.Makedonya Türkleri'nin Oskar'ı yok olacak mı? başlıklı yazımda bu derneğin faaliyet bulunduğu 6 yıllık sürede neler yaptığını açıklayarak bunu hiç bir görevde bulunmadan ve para karşılığı almadan üyelerimizin yaptığını belirtim. MTV Türkçe Programı'nda görevde bulunan ve bunun için para alanların birşeyler yapması için zaman geldiğini hata geçtiğini hatırlmakta fayda var.Neticeyi değil, nedenleri tartışmalıyız! adlı yazımda ise Makedonya Radyosu Türkçe Programı'nın yönetimini program kalmayı başardıkları ve 8 kişik kadronun işte kalması için mücadele ettikleri için tebirk etmiştim ve bu tebriği sık sık tekrarlayacağım. Malesef benim çalıştığım MTV Türkçe Programı yöneticilerine tebrik edemiyorum.MTV Türkçe Programı redaksyona dönüştürüldü ve 4 kişik kadroyla çalışması gerekecek. Keşke benim şeflerimi de tebrik edebilseydim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Makedonya Türklerinin önde gelen veya önde olmak isteyen kişilerine bir bakarsanız, bunlardan bir hayır gelmeyeceğini görürsünüz. Maalesef, şu anda Makedonya Türk aydınları olarak geçinenler birer abur cuburdan öte bir şey değillerdir. Bunlardan bu halka bir hayır gelmez, ama halk yine onları alkışlıyor. Çok yazık. Sizin adınıza çok üzüldüm.

Erdem Ahmet dedi ki...

Oktay ben, önden gelen ve önde giden arasında büyük fark görüyorum. Maalesef önde gelenler Makedonya türkleri arasında çok var. Onları her resmi kabullerde ilk sıralarda oturarak görebilirsin. Önde gidenler ise çok az. Yeni bir fikir üretecek, yeni bir tartışma açacak, yeni bir çözüm bulacak, önümüzü aydınlatacak bişeyler yaratacak insanlar yok. Ama yazımda yine de önde gelenlerden söz ettim. Onlar ister seçilmiş ister tain edilmiş kişiler olsun, vatandaştan toplanan vergilerden maaş alıyorlar.Vatandaş siz belli görevlerde bulundunuz, Türk kuruluşların başındasınız, neler yaptınız şeklinde soru sorabilir. Önde gidenler ise bunu sık sık hatırlatması gerekiyor. Yazının amacı buydu. Maaş alanlar ve görevli olanlar ne yaptı.