13 Kasım 2007 Salı

MRT Türkçe Programları hiçe sayıldı

Fotografı büyütmek için tıklayın.

Makedonya Radyo Televizyonu'nda (MRT)kadro sayısı 1184'den 721'e düşürülecek.Bunu gösteren belge şirketin veb sitesine konuldu.Uzun zamandır maddi sıkınıtılarla karşılaşan MRT'de böyle bir gelişme bekleniyordu. Yeni düzenlemeye göre Makedonya Televizyonu'da(MTV) 441 kişi çalışacak. 12 yıldır çalıştığım Makedonya Televizyonu Türkçe Programı redaksyon olacak ve kadrolu gazeteci sayısı 16'dan 4'e düşürülecek. Bu 4 gazetecinin günde 2.5 saatlık program doldurması gerekecek.

Makedonay Televizyonu Türkçe Programı'nın tarihi.

Makedonya Televizyonu (MTV) bünyesinde yer alan , Türkçe Televizyon programları ilk defa 16 Nisan 1969 yılında yayınlanmaya başlıyor.Türkiye Cumhuriyeti dışında Türkçe Televizyon programları ilk kez Makedonya’da yapılıyor.1969 yılında 15’er dakika olmak üzere ayda iki magazin tipi yayın sunuluyordu.1980’li yıllarda haftanın beş gününde 1990’lı yıllarının başında haftanın her günü Türkçe Televizyon programları sunuluyor. 2002 yılının ağustos ayı sonlarında Türkçe Televizyon programları MTV’nin üçüncü kanalında , 15.30 ile 18.00 saatleri arasında yayınlanarak 2.5 saate uzuyor.2005 yılında MTV Türkçe Programı ikici kanala geçiyor ve üç redaksyondan oluşuyor.Programlara gelince her gün 30 dakikalık haberler dışında belgesel, kültür, müzik , çocuk, eğlence, iç politika, dış politika ,spor, sağlık , tarım, ekonomi, açık oturum, canlı yayın gibi Makedonya’da yaşayan Türklerin sosyal hayatını kapsayan programlar sunulmaktadır.Makedonya Televiziyonu Türkçe Bölümü yıldan yıla her açıdan gelişme kaydederek, değerli gazeteci ve gereken diğer personel yetiştirmektedir.Bölümde kadrolu ve sözleşmeli 20 üzerinde Türk çalışıyor.


Fotografı büyütmek için tıklayın.

Makedonya Radyosu'nda(MR) kadro sayısı 176 kişiye düşürüldü.Makedonya Radyosu Türkçe Programı iki redaksyondan oluşacak ve programda kadrolu 7 gazeteci ve 1 müzik danışmanı çalışacak.Bu 8 kişi 5 saatlık programdan sorumlu olacak.

Makedonya Radyosu Türkçe Programı'nın tarihi


Köprülü’ye bağlı bir Türk köyü olan Yukarı Vranovça’da 28 Aralık 1944 yılında 15’er dakika olmak üzere Türkçe ve Makedonca radyo programları başladı.
Savaştan hemen sonra Üsküp Radyosu kuruluyor.Üsküp Radyosu bünyesinde Türkçe programlar yer alıyor.İlkin sadece haberlere yer verilirken , kısa bir zaman içerisinde programlar genişliyor.Haberler dışında, Makedonya Türkleri tarafından kurulan Kültür Sanat Derneklerinin müzik programları, Rumeli türküleri, çocuk programları ve değişik konuları ele alan programlar yayımlanmaya başlıyor.Bu dönemde Türk programı Makedon programıyla bir bütünlüğü oluşturuyor ve Türkçe haberler Makedonca haberlerin çevirisi olarak veriliyor. 1967’de Türkçe bölümü kuruluyor.Her gün yarım saatlik programlar sunuluyor ve ilk defa Türkiye’den şarkı türkü yayınına başlanıyor.Ardından çocuk, gençlik, kadın, siyaset gibi yeni konularda programlar hazırlanıyor. İlerideki yıllarda Türkçe programlar giderek genişliyor ve kadro sayısı artmaya başlıyor.1991 yılında ise Makedonya’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte yayın politikası tamamen değişiyor.1993 yılında Türkçe Radyo Bölümü programları 5 saate çıkıyor.1944’ten 1990 yılına kadar Üsküp Radyosu Türkçe programları sadece Makedonyada değil, güçlü vericileri ile komşu ülkelerde de dinleniyordu.Ancak 1990 yılında vericilerin zayıflamasıyla radyo programları Makedonya’nın önemli kısmında dinlenemez duruma geliyor.Radyonun arşivlerinde paha biçilmez değerde Makedonya’daki Türklüğü simgeleyen Rumeli Türküleri ve çeşitli yayınlar bulunmaktadır.


Bu yeni düzenlemeyle 39 yıl Televizyon ve 63 yıl Radyo programına sahip Makedonya Türkleri'nin ihtiyaçları hiçe sayıldı.

Bu yazıyla bağlantılı olan başlıklar:
Neticeyi değil, nedenleri tartışmalıyız.
1990'dan sonra Makedonya

Hiç yorum yok: