26 Ağustos 2008 Salı

Rice, isim sorunun çözümü için plan hazırladı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Makedonya ile Yunanistan arasında yıllardır süren isim sorunun çözümü için hazıladığı planını 3 Eylül tarihinde tanıtacak.Bunu bugün anonim kalmayı isteyen diplomatik kaynaklar açıkladı.Bu kaynaklara gore bu planın tanıtımında Makedonya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Miloşoski ve Bakoyani katılacak.Rice’ın planı 24 Eylül’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda da tanıtılacak.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani Makedonya’nın Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerin başlamasını bloke edeceğini resmen açıkladı.Bakuyani “Biz söyledik ve onlar bunu biliyor. İyi komşu ilişkilerin temeli olan isim sorunun çözümü bulunmadan onların Avrupa ve NATO geleceği yok” dedi.Bakoyani Makedonya’nın Avrupa geleceğini engellemekle Başbakan Nikola Gruevski’yi suçladı. Bilindiği gibi Yunanistan Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde Makedonya’nın NATO üyeliğine veto koymuştu.
Bu arada Amerika Birleşşik Devletleri’nin Üsküp Büyükelçisi Ciliyan Milovanoviç Alsat Televizyonu’na verdiği açıklamasında NATO’ya en kısa zamanda üye olmadığı takdirde Makedonya’nin olumlu bir geleceğinin olmadığını söyledi.
Milovanoviç , Başkan George Bush’un görev süresinin sona ermesinden once isim sorunun hal edilmesinin mümkün olduğunu, sadece Makeonya ve Yunanistan yönerimlerinin bu soruna odaklanması gerektiğini vurguladı. Avrupa Parlamentosu Makedonya raportörü Erik Meyer ise isim sorununa çözüm bulmadan Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO’nın bekleme odasında kalacağını dün açıklmıştı. Meyer , ” 2011 yılında AB üyesi olması beklenen Hırvatisatan’dan sonra AB üyesi olacak ilk ülke Makedonya’nın olması bekleniyordu ancak şimdi Hırvatistan’dan sonra Sırbistan’ın olması bekleniyor” dedi.

Bu haberle bağlantılı başlıklar.
Gruevski : İsim sorunun çözümü çifte formul
Metyu Nimits isim sorunun çözümü için ek süre istedi
Nimits, Kuzey ve Yukarı Makedonya tekliflerini sundu
Yunanistan basını:” Makedonya isim sorunu müzakereleri engelliyor”
Nimits’in son teklifi “Küzey Makedonya”
Nimits isim sorununa odaklanacağını açıkladı
Makedonya ve Yunanistan arasında "kilise" polemiği
Yunanistan’ın Makedonya’ya uyguladığı sessiz ambargosu
Barroso Gruevski'nin mektubuna yanıt verdi
Gruevski Barroso’ya da mektup yazdı
İç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’te toplandı
Karamanlis : Yunanistan’da Makedon azınlığı yok
Gruevski’nin mektubu Yunanistan’i kızdırdı
Gruevski Karamanlis’ten Yunanistan’daki Makedon azınlığını tanımasını istedi

Hiç yorum yok: