18 Temmuz 2008 Cuma

İç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’te toplandı

Yunanistan’da 1940’lı yılllarında meydana gelen iç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’ün Boris Traykovski Spor Salonu’nda toplandı. Yunanistan mültecilerinin buluşmasında konuşan Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, Yunanistan’dan 20, 000’i çocuk, 80, 000 kişi kaçtığını ve çoğunlukla Doğu Avrupa ülkelerinde barındığını söyledi.
Velyanovski “Bükreş’te düzenlenen zirvede Makedon olduğumuz için NATO üyesi olmadık . Kırmızı çizgimizi geçemiyoruz çünkü kimliğimizi kaybedeceğiz “ dedi. Dünya Makedon Kurultayı Başkanı Todor Petrov, Yunanca konuşarak, “Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de Makedon’dur, çünkü annesi Makedon’dur “ diye konuştu.
Tunanistan’da faaliyet gösteren Makedonlar’ın “Vinojito “ Derneği temsilcisi Petse Vasiliyadis, Makedon sorunun sadece Makedonya ve Yunanistan’a bırakılmaması, uluslararası kurumlarına da tanıtılması gerektiğini vurguladı.
Bu buluşmadan ortak bir beyanname de yayınlandı. Beyannamede şunlar belirtiliyor: “İnsan hak ve özgürlükler adına, biz eskiden Ege Makedonya’nın çöcukları olarak, şimdi ise Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Almanya, Macaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Rusya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, ABD, Kanada ve Avustralya vatandaşları olarak, insan hakların çiğnenmesi ve her tür siyasi, milli, irk, dini ve kültür ayrımcılığına karşıyız….........Yunanistan anayasası uyarınca vatandaşlık ve özel mülk hakkı garanti ediliyor.Biz Yunanistan anayasasında öngörülen haklardan fazla bir şey istemiyoruz “

Hiç yorum yok: