Yunanistan’da Makedon azınlığı yok, hiç bir zaman da yokmuş. Tüm farklı görüşler tarihi gerçeklere dayanmıyor.Bunu , Makedonya Başbakanı Gruevski’nin mektubuna cevaben yazdığı mektupta Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis belirti.
Mektupta Gruevski’nin Makedon mültecilerin mallarının iade edilmesiyle 'lg'l' taleb'ne değinen Karamanlis, tek çözümün Strazbur’da bulunan İnsan Hakları Mahkemesi yoluyla malların aranması olduğunu savundu.
Yunan Başbakanı ülkesinin Birleşmiş Milletler himayesi altında Makedonya’yla isim sorununu çözmesi doğrultusunda çaba sarfettiğini açıklayarak bu sorunun çözümünün bölgede iyi komşu ilişkilerin korunması için katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits’in son tekliflerinin isim sorunu müzakerelerini ileriye doğru götürebilmek için bir fırsat olduğunu yazan Karamanlis, Gruevski’nin bu hassas dönemde gönderdiği mektubundan duyduğu üzüntüsünü dile getirdi.
Karamanlis, Yunanistan’ın Batı Balkan ülkeleri başta olmak üzere tüm komşu ülkelerle ilişkilerin gelişmesi ve bu bağlamda Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olmaları için gereken önkoşulların oluşması konusunda kesin bir karar aldığını vurguladı.
Karamanlis Yunanistan’in iki tarafın hassasiyeti ve çikarlarından hareket ederek 1993 yılından bu yana isim sorunun çözümü için iyi niyet gösterdiğini açıkladı.
Yunanistan Başbakanı, Gruevski’nin gönderdiği mektupla var olmayan sorunları açarak müzakerelerden uzaklaştığını ve Yunanistan’ın içişlerine karıştığını kaydetti
Makedonya Başbalanı Gruevski’ye gönderdiği mektupta Karamanlis „“ Zamanlar değişti ve Balkan ülkelerinin geleceğinin geçmiş çağlara ait milliyetçilikte değil AB ve NATO’da olduğuna inaniyorum. Yunanistan bu hedefin gerçek olması için çalışmaya devam edecek. Tarih siyasetçileri sorunlarla nasıl başa çıktığını ve sorumluluk üstelndiğine göre değerlendiriyor. Bir çok şey sizin olumlu tutumunuza ve yapıcılığına bağlı olacak “ dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder