15 Temmuz 2008 Salı

Gruevski Karamanlis’ten Yunanistan’daki Makedon azınlığını tanımasını istedi

Başbakan Nikola Gruevski Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’e gönderdiği mektupta 1940’lı yıllarında iç savaş sırasında Yunanistan'ı terkeden binlerce Makedon’a yapılan haksizliğin düzeltilmesini istedi.
Mektupta şunlar belirtliyor:
“40’lıların son yıllarında Yunanistan’da meydana gelen iç savaş sırasında yüz binlerce vatandaş, aileleriyle birlikte doğdukları evlerini, mallarını ve Yunanistan’ı mülteci olarak terketti. Büyük bir bölümünün Makedon olan bu insanların dönemin Yugaslaviya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nde daha doğrusu bügünkü Makedonya Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde yaşamaya başladı ve burada kaldılar. Bu kararı almalarında büyük bir ihtimalle aynı dilde konuşmaları ve Makedon milletine mensup olmaları büyük ölçüde etkili oldu. Bir kısmı Avrupa, Amerika, Avustralya ve Rusya’ya göç etti ancak bunların da büyük bir kısmı Makedon milli mensubiyetine sahip ve bizimle aynı dili konuşuyorlar. Aynı zamanda onların en büyük kısmı çifte vatandaşlığı var. Hem yaşadığı ülkenin , hem de Makedonya’nın vatandaşılar. .....Maalesef doğduğu yerlerinden göç etmelerinden ve savaşın bitmesinden onlarca yıl geçmesine rağmen, onların doğduğu yerlere, evlerine ve mülklerine dönmeleri için izin verilmiyordu, hata onaların çocuklarına bile dönmesi için izin yoktu.....Seksenli yılların başlangıcında bidiğim kadarıyla Yunanistan’da,onlara ait malların bir şekilde alınması için bir kaç yasa da getirilmişti. Eminim siz de aynı düşüncedesiniz ki bu yasalar Avrupa Birliği ve NATO standartları, uluslararası insan hakları ve mülk garantisi uyarınca değil.Makedonya vatandaşı olan ama Yunanistan^da doğan bu insanlara üç ayrı şekilde ayrımcılık yapılıyor.Onlar mülklerini geri alamıyorlar, Yunanistan’a girmelerinde engeller çikarılıyor ve Yunanistan’da doğduğu her insan gibi Yunananistan mevzuatı uyarınca çifte vatandaşlık alamıyorlar.Bilindiği gibi Yunanistan çifte vatandaşlığa izin veriyor.Geri kalan onlarca yıl içerisinde iki devlette demokrasının gelişti ve devletinizin Avrupa Birliği ve NATO üyesi oldu. Bu kurumlarda insan haklarına ve mülk garantisine önem veriliyor.Bundan dolayı sizden Başbakan olarak, zor kader ve yaşam geçiren bu insanlara yapılan haksizlikların düzeltilmesi için önlemler almanızı bekliyorum. “

Gruevski Makedonya’da dernekleri olan bu vatandaşların, kendisinden böyle bir mektub yazmasını istediğini söyledi.
Başbakan Gruevski, Karamanlis’ten Yunanistan’da Makedon azınlığın tanınması için da yardım istedi.
Gruevski mektubunda şunları yazdı:
“ Yunanistan’da uluslararası standartlar uyarınca Makedon azınlığın tanınması, Makedonca eğitimin sağlanması, kültür örf ve adetlerin korunması için örgütlenmelerine izin verilmesi, yoğun yaşadığı yerlerde Makedonca’nın yerel kurumlarda kullanılması ve azınlıklara tüm demokratik ülkelerde verilen imkanların sağlanması konusunda yardımcı olacağınızı ümit ediyorum …... Günümüzde insan hakları ve mülk garantisi söz konusu olunca istiyorum ya da istemiyorum gibi bir seçenek yok. Harfiyen uluslararası standartların uygulanması gerekiyor.“

Hiç yorum yok: