15 Temmuz 2008 Salı

Gruevski’nin mektubu Yunanistan’i kızdırdı

Başbakan Nikola Gruevski’nin Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’a gönderdiği mektubuna en sert tepki Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani’den geldi.Bakoyani, Birleşmiş Milletler’in arabulucusu Metyu Nimits’e de gönderilen bu mektupla isim sorunu müzakerelerin baltanması istenildiğini söyledi.Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyani “ Bugün uluşlararası topluluğunun bütünü, Gruevski’nin çok özel koşullar altında sürdürülen müzekelerin temllerini baltalamak istediğini biliyor. Aşırı milliyetçilik ruzgar ekerek fırtınayı biçiyor“ dedi. İsim sorunu müzakerelerinde Yunanistan’ın baş müzakerecisi Adamantios Vasilakis, New York’ta arabulucu Nimits’le yaptığı görüşmede Yunanistan’da Makedon sorunu olmadığını savundu.
Öte yandan Yunanistan’dan 1940’yı yıllarında iç savaştan kaçan mültecilerin derneği Üsküp’te bir basın toplantısı düzenledi.Ege Makedonya Makedonları Derneği temsilcisi Gyorgi Donevski„ Yunanistan 1982 e 1985 yılında getirdiği ırkçı yasalarla bize yasak koydu. Yasalara göre 1948 ve 1949 yılında Yunanistan’i terkedenler sadece Yunan soyundan olduğu takdirde Yunanistan’a dönebilir. Bizi neyiz sormadan yok ettiler“ diye konuştu.
Bu arada NATO Genel Sekreteri Yap De Hop Şefer, Yunanistan’la olan isim sorununda Makedonya’dan yapıcılık göstermesini istedi.Şefer “ Üsküp dostlarımızın NATO’ya girmeyi istediğini anlamamız gerekiyor. Durum aksine değil. Biliyorsunuz Yunanistan içinde, Üsküp ise değil. Bu bağlamda herkesten esneklik gerekiyor ama bir ülkenin NATO’ya girmek istediğini unutmamak lazım“ şeklinde konuştu.
Avupa Birliği’nin Makedonya raportörü Erik Mayer ise 2009 yılından önce Makeonya’nın AB’yle üyelik müzakerine başlaması için tarih almayacağını söyledi. Mayer “Müzakerelerde en çok ilerleyen Hırvatistan için bile AB’nin genişlemesini donduran Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozi Makedonya’nın müzakerlere başlamasını istemiyor “ dedi.Meyer isim sorunu yüzünden Yunanistan’in Makedonya’nın MATO üyeliğinde olduğu gibi AB üyeliğini de engelleyebileceğini uyardı.

Hiç yorum yok: