14 Ağustos 2008 Perşembe

Nimits’in son teklifi “Küzey Makedonya”

Birleşmiş Milletler’in isim sorunundan sorumlu arabulucusu Metyu Nimits dün New York’ta Makedonya ve Yunanistan baş müzakerecileriyle yaptığı görüşmede Kuzey Makedonya teklifini sundu.
Bunu bugünkü sayısında Yunanistan’ın Etnos Gazetesi yazdı. Gazeteye göre bu isimin 5 seçeneneğinin müzakere masasında bulunuyor.Yunanistan’ın Katimerini gazetesi ise Nimits’in 12 yıl içerisinde sorunu kapatmak için ciddi bir girişim yapmazken son dönemde sürece hızlandırdığına dikkat çekiyor. Gazete Makedonya’nın NATO üyeliğinin Amerika Birleşik Devletleri’nin menfatı olduğu için sürecin hızlandığını savundu. Bu gazeteye göre sorunun çözümü için Eylül kilit ayı olacak.ABD diplomat kaynaklarına göre önümüzdeki 2 ay içerisinde isim sorunu çözülmediği takdirde sorun uzun zaman açık kalacakü çünkü George Bush’un yönetiminin değişmesinden sonra Washington’un isim sorunun çözümü için ilgisi azalacak. ABD Dışişleri Bakanı Kondoliza Rays Atina ve Üsküp arasındaki isim sorunun kısa zamanda hal edileceği konusunda iyimseliğini ifade etti.Rays isim sorunun Makedonya’nın NATO üyeliğine engel olmaması gerektiğini açıkladı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani ise Metyu Nimits’in görevi tek ve somuttur.Atina ve Üsküp arasındaki isim sorununu çözmesidir dedi. Bakoyani, isim sorunu müzakrelerine ciddi yaklaşması ve isim sorunun hal edilmesinden kaçmaması doğrutusunda Makedonya yönetimine çağırıda bulundu. Bilindiği gibi Başbakan Nikola Gruevski, Yunanistan’daki Makedon azınlığının ve Makedon Ortodoks Kilisesi’nin tanınması ve Selanik’teki Makedonya havaalanının isiminin değişmisi gibi konularda son dönemde diplomatik bir atak yapmıştı.Bakoyani açıklamasıyla bu konuların isim sorunun bir parçası olmadığına dikkat çekti. Metyu Nimits de dün sadece isim sorununa odaklanacağını belirtmişti.
Öte yandan İnternneyşınıl Heral Tribyün gazetesi isim sorunun, Gürcistan Rusya savaşıyla bağlantılı olduğunu yazdı. Edvard Cozef, yorumunda Makedonya’nın acilen NATO üyeliğine alınması gerekli olduğunu bununla ise Moskova’ya da mesaj gönderilmiş olacağını yazdı. Yorumda ayrıca Moskova’yla yakın ilişkisi ve Makedonya’nın NATO üyeliğini engelmesinden dolayı Yunanistan’ın uyarılması gerektiği de açıklanıyor.
Edvard Cozef’in köşe yazısına göre NATO Makedonya’yi üyeliğe davet etmesiyle genişlemeye devam edeceğini ve küçük devletin bütünleşmesini desteklediğini göstermiş olacak . Bununla Moskova dondurulmuş krizler kousundaki batının kararlığını anlaması gerekiyor. Yorumda dondurulmuş krizle olarak Gürcistan, Makedonya ve Kosova gösteriliyor. Edvar Cozef, Rusya’nın Kosova’da halen Sırpları desteklediğini hatırlatıyor. Yorumda şunlar belirtiliyor.
Makedonya ve Gürcistan Bükreş’te Nisan ayında düzenlenen NATO zirvesinde hayal kırıklığına uğradı.Gürcistan’ı Rusya, Makedonya’yı ise Yunanistan engelledi.Bundan sonra Gürcistan ve Makedonya yakınlaşmaya başladı.
Makedonya’nın NATO’ya davet edilmesiyle Rusya’ya üç mesaj gönderilecek.İlk önce NATO, hem Rusya, hem Gürcistan’a genişlemeye devam edeceğini ve bu konuda yapılan engellere izin vermeyeceğini gösterecek.İkinci olarak küçük ülkelerin bütünleşmesi NATO’nun göndeminde olduğu konusunda Balkanlardan Gürcistan’a bir mesaj gönderilecek.Üçüncü olarak ise Batının Kosova ve Gürcistan’daki dondurulumuş krizlere izin vermeyeceği konsunda Moskova’ya net bir sinyal verilecek.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:
Nimits isim sorununa odaklanacağını açıkladı
Makedonya ve Yunanistan arasında "kilise" polemiği
Yunanistan’ın Makedonya’ya uyguladığı sessiz ambargosu
Barroso Gruevski'nin mektubuna yanıt verdi
Gruevski Barroso’ya da mektup yazdı
İç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’te toplandı
Karamanlis : Yunanistan’da Makedon azınlığı yok
Gruevski’nin mektubu Yunanistan’i kızdırdı
Gruevski Karamanlis’ten Yunanistan’daki Makedon azınlığını tanımasını istedi

Hiç yorum yok: