21 Ağustos 2008 Perşembe

Nimits, Kuzey ve Yukarı Makedonya tekliflerini sundu

İsim sorunu konusunda nabız yoklamak için Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits bugün Üsküp’te Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski ve Başbakan Nikoal Gruevski’yle görüştü.Nimits yarın Selanik’i ziyaret edecek.Makedonya medyası Nimits’in tekliflerinin Kuzey ve Yukarı Makedonya olduğunu bildirdi . Başbakan Nikola Gruevski’yle yaptığı görüşmeden sonra Birleşmiş Milletler’in arabulucusu Metyu Nimits, bu dönemin müzakereler için çok önemli olduğunu ve bu bağlamda ilerlemenin kaydelimsei için fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.Hem Atina hem Üsküp’te sorunun hal edilmesi için istek olduğunu belirten Nimits, Tsrvenkovski ve Gruevski’nin isim sorunuyla ilgili aynı tutum sergilediklerini açıkladı.
Nimits, Selanik’te devlet zirvesiyle görüşmeyecek ve sadece Yunanistan’ın arabulucusu Adamantios Vasilakis’le bir araya gelecek.

Gruevski : Yunanistan müzakerelerin başarısız olması için elden geleni yapacak.

Metyu Nimits’le görüşmeden önce Başbakan Nikola Gruevski, Avrupa Parlamentosu seçimlerin düzenleneceği 2009 yılının ilk yarısına kadar Yunanistan’ın isim sorunun çözüm bulunmasını istemeyeceğini söyledi.
Gruevski Yunanistan müzakerelerin başarmaması ve bu başarısızlığından bizi sorumlu göstermesi için elden geleni yapacak.Atina sorunun çözülmemesi ve bizim sorumlu çıkmamız için bir neden bulacak dedi.
Başbakan Greuevski Hükümet olarak ve devlet olarak ne yapacağımızı biliyoruz ve Yunanistan’ın tüm oyunları sonuç vermeyecek diye konuştu.
Gruevski Hükümet’in AB ve NATO üyeliğine büyük önem verdiğini ancak Yunanistan’ın bu yoldaki engellerinin devam ettiği takdirde alternaf yolunun bulunması da gerekli olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda Gruevski bu alternatif yolunun kalkınmayla devam edilmesi olduğunu ancak NATO ve AB üyeliğiyle bu kalkınmanın daha hızlı olacağı konusundan haberdar olduğunu belirtti.Nimits’le görüşme konusunda ayrıntı vermekten çekinen Gruevski görüşmede Nimits’in New York’ta verdiği son teklkifler üzerine konuşulacağını söyledi.Gruevski hükümet olarak isim sorunun çözümü için elden geleni yapacaklarını ancak ne pahasına olursa olsun bunu yapmayacaklarını vurguladı.

Yunan Basını: Washington ismini değiştirmek için Üsküp’e 2 ay süre tanıdı

Washington isim sorunu hal etmek için Üsküp’e 2 ay süre tanıdı. Bunu bugünkü sayısında Yunanistan’ın Katimerini gazetesi yazıyor.
Diplomatik kaynaklara dayanan habere göre bu sorun iki ay içerisinde çözülmediği takdirde sorunun çözümü uzayacak çünkü Washington’un yeni yönetimi isim sorununu öncelikli hedefler arasında yer vermeyecek. Bu bağlamda sorunun hal edilmesi Atina ve Yunanistan’a bırakılacak.Gazete Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits’in Makedonya’nın NATO’ya girmek için ismini değiştirmeye hazır olup olmadğına ilişkin Makedonya dvlet zirvesinden net cevap isteyeceğini bildirdi. Yunanistan’un Elefteros Tipos Gazetesi ise bugün ve yarın Üsküp ve Selanik’i ziyaret edecek Nimits’in Kuzey Makedonya teklifini sunacağını ve iki ülkenin bu teklife yanıt vermek için Eylül ayına kada bekleyeceğini yazdı. Gazteye göre ardından Washington arabuluculuğuyla Birleşmiş Milltetler Genel Kurulunda iki ülkenin isim sorununa çözüm bulmaları için çaba sartfetmesi öngörülüyor.

DMK geçici anlşamasının iptalı için AM’ne başvuru yaptı

Bu kuruluşun bugünkü bildirisinde anayasa ve uluslararası hukukun ihlal edildiği isim sorunu müzakerelerinin koşulsuz ipatal edilmesi için bu girişimin yapıladığı açıklandı.
Dünya Makedon Kurultayı’na göre 13 Eylül 1995 tarihinde New York’ta imzalanan bu geçici Makedonya Anayasası’ndaki maddelerin üçte birine aykırı.Bunun yanısıra Yunanistan Parlamentosu bu anlaşmayı onaylamadı ve oaylamayı da düşünmüyor.Bu bağlamda Makedonya Yunanistan’la karşılıklı ilişkileri çerçevesinde aynısını yapması gerekiyor.
Bildirinin devamında şunlar belirtiliyor:
“Atina Makedonya’nın NATO üyeliğine veto koydu ve bunu Avrupa Birliği Üyeliği için tekrar yapacağını ima ediyor.Bununla Yunanistan geçici anlaşmanın 11. maddesinin 1. fıkrasını ihlal etti. Bu maddeye göre Yunanistan üye olduğu uluslararsı, çok tarflı ve bölgesel kuruluşlarında Makedonya’nın üyeliğine karşı gelmeyeceğini üstlendi. “
Dünya Makedon Kurultayı devlet isimine bazı sıfat veya ekin kabul edilmesinin ihanet olacağı ve Makedonya’da istikrasızlığa yol açacağı doğrultusunda Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski ve Başbakan Nikola Gruevski’yi uyardı. Bu kuruluşa göre devlet isminin değiştirilmesinin dünyadaki tüm Makeodnlar’ın kiliğini değiştirecek ve bu kalıcı olacak. Bununla da Makedonya’nın Ege bölümüne yapılan işgal ve Makedon milletine yapılan soykırımı meşrulaştıracak.

Bu haberle bağlantılı başlıklar:
Yunanistan basını:” Makedonya isim sorunu müzakereleri engelliyor”
Nimits’in son teklifi “Küzey Makedonya”
Nimits isim sorununa odaklanacağını açıkladı
Makedonya ve Yunanistan arasında "kilise" polemiği
Yunanistan’ın Makedonya’ya uyguladığı sessiz ambargosu
Barroso Gruevski'nin mektubuna yanıt verdi
Gruevski Barroso’ya da mektup yazdı
İç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’te toplandı
Karamanlis : Yunanistan’da Makedon azınlığı yok
Gruevski’nin mektubu Yunanistan’i kızdırdı
Gruevski Karamanlis’ten Yunanistan’daki Makedon azınlığını tanımasını istedi

Hiç yorum yok: