20 Temmuz 2008 Pazar

Gruevski Barroso’ya da mektup yazdı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Yunanistan Başbaknı Kostas Karamanlis’ten sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Hose Manuel Barroso’ya da mektup yazdı.
A1 televizyonuna göre Gruevski mektubunda Barroso’ya Makedon azınlığının Yunanistan’da yaşadığı sorunları ve iç savaşı sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri konsunda bilgi verdi.
Mektuprta şunlar belirtiliyor:
“ Yunan yönetimi uzun zamandır Makedon kimliğini kabul etmiyor. Bu durum uluslararası hukuka aykırı.Onlarca yıl Yunanistan Makedonlar’ın özgürce milli kimliğini ifade etmesine izin vermeyerek asimilasyon politikası uyguluyor, Makedon eylemlerini yasaklıyor ve eylemcileri cezalandırılıyor“.
Gruevski bu asimilasyon politikasının sonucu Yunanistan’da Makedon kimliğin yok olmasına yol açtığını savundu.
Barroso’ya yazdığı mektubunda Gruevski Avrupa Komisyon’nun da ırkçılık ve hoşgürünun olmaması yüzünden Yunanistan’daki Makedon azınlığı konusunda incelemede bulunduğunu ve Yunanistan’ın azınlık hakların iyileşmesi doğrultusunda Yunanistan’ı cesretlendirdiğini hatırlattı.
Mektubun devamında iç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecilerine değinen Gruevski Yunanistan yönetiminin mültecilerin doğdukları evlerine dönmesine, Yunanistan vatandaşlığı almalarına ve mallarına tekrar sahip olmalarına izin vermediğini açıkladı.
Gruevski mektubunda Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso’dan yardım isteyerek şunları belirtiyor:
“Makedonya hükümeti yetkileriniz çerçevesinde Yunanistan’ın uluslararası alanda tanınmış insan haklarına, özelikle milli kimliğin ifade edilmesiyle ilgili haklarına saygı göstermesi konunda bizat angaje edilmenizle ilgili çağırıda bulunuyor. Yunanistan’ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olarak Avrupa Komisyonu’nun önerilerini yerine getirmek için diyaloğa başlayacağını bekliyoruz“.
Bu arada Makedon olan Yunanistan vatandaşları Yunanistan'ın kuzeyinde bulunan Ovçaranı köyünde geleneksel olarak Aziz İliya dini yortusunu kutladı. Kutlamalar katılanlardan biri , “ Yunanistan’da Makedon azınlığının olmadığını söylüyorlar. Ben neyim ki?.Biz nereden düştük? Göklerden mi düştük? “ dedi. Dün Makedonya medya mensuplarına bu kutlamaları izlemeleri için Yunanistan sınırında girmelerine izin verilmedi. Aynı zamanda Makedonya sınırında da Yunan basınına da girişi engelendi. Bundan sonra diplomasi devreye girdi ve bu sorun da aşıldı.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:

İç savaş sırasında Yunanistan’dan kaçan Makedon mültecileri Üsküp’te toplandı
Karamanlis : Ynanistan’da Makedon azınlığı yok
Gruevski’nin mektubu Yunanistan’i kızdırdı
Gruevski Karamanlis’ten Yunanistan’daki Makedon azınlığını tanımasını istedi

Hiç yorum yok: