13 Ağustos 2008 Çarşamba

Velyanovski, Tsrvenkovski’yi görüşmeye davet etti

Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, bugün yazdığı mektupta yasaların onaylanması ve imzalanması konusunda görüş farklıkların aşılması için Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’yi görüşmeye davet etti.Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski Türkiye’de ailesiyle geçirdiği tatilden sonra yarın iş başı yapacak. Trayko Velyanovski, toplantının yeri ve zamanını Tsrvenkovski’ye bıraktığını açıkladı. Velyanovski’nın Tsrvenkovski’ye yazdığı mektupta şunlar belirtiliyor:
“ Bu görevimizdir.Sorunun aşılması tabii ki devletin ve vatandaşların lehinedir.Bununla uluslararası topluluğu önünde devlet kurumların ve yüksek görevde olanların devletleçilik ve demokratik kapasiteye sahip olduğunu da göstereceğiz.”
Cumhurbaşkanı Baranko Tsrvenkovski bu daveti kabul etti.Makedonya Tservenkovski’nin iş ilişkiler, lobicilik, avukatlık, kamulaştırma ve enerji yasalarını imzalamayacağını açıklamasından sonra siyasi krize girdi. Meclis bu yasları ikinci kez onayladı ama Tservenkovski’nin yasaları imzlamayacağı konusundaki bildiriyi Meclis’e sunmasından önce bunu yaptığı için Cumhurbaşkanı yasların tekrar görüşülmesini talep ediyor. Meclis Başkanı Velyanovski ise bir yasaların üçüncü kez görüşülmesi yasalara aykırı olduğunu savunuyor. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı yasları bir kez imazalamasını reddedebilir ve ikinci kez onaylanan yasları imzlaması zorunludur. Cumhurbaşkanı yasların Meclis’ten bir kez, Meclis Başkanı ise iki kez onayladığını iddia ediyor. Tsrvenkovski yasaları imzlamayacağı konusundaki bildiriyi Meclis’e sunmasından sonra ikinci kez onaylanan diller yasasını bugün imzaladı.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:
Makedonya’da siyasi krize çözüm yok

Tsrvenkovski, hangi yasaları imzlamayacağını bildirip Bodrum’a gitti
Makedonya’da siyası kriz aşıldı mı?
Makedonya Cumhurbaşkanı, Zaev'i affetti, muhalefet Meclis'e dönüyor
Tsrvenkovski, Zaev’i affetmeyi düşünüyor
Makedonya’da ana muhalefetin ikinci adamı hapiste
Makedonya Meclisi'nde yeni Hükümet seçildi
Makedonya'da ana muhalefetin Meclis boykotu devam ediyor
Zaev tutuksuz yargilanacak
Makedonya Meclisi muhalefetsiz kaldı

Hiç yorum yok: