4 Ağustos 2008 Pazartesi

Tsrvenkovski, hangi yasaları imzlamayacağını bildirip Bodrum’a gitti

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, Türkiye Cumhurvaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine eşi ve iki çocuğuyla birlikte dün gece bir haftalık tatil için Bodrum’a gitti. Göltürkbükü Beldesi'ndeki İber Prencess Otel’de tatilini yapacak olan Cumhurbaşkanı Crvenkovski ve ailesinin bir haftalık tatil süresinin son üç gününü yatla mavi yolculukta geçirdikten sonra 10 Ağustos’ta Türkiye’den ayrılacağı öğrenildi.Bundan önce Cumhurbakanı Branko Tsrvenkovski diller, iş ilişkiler, avukatlık, lobicilik, kamulaştırma ve enerji yasalarını imzalamaycağını resmen Meclis’e bildirdi.
Meclis Başkalığı kabinesinin yayınladığı bildiride Meclis Başkanı Trayko Velyanovski’nin Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’nin imzalaması için Meclis’te onaylanan 55 yasayı 1 Ağustos tarihinde sunduğu açıklandı.Velyanovski Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski’nin anayasa ve yetkilerine saygı göstererek yasları 8 Ağustos tarihine kadar imzlaması için çağırıda bulundu. Bildiride şunlar belirtiliyor.
“Cumhurbaşkanı bu yasaların bazılarının anayasaya aykırı olduğunu düşünürse o zaman yasaların Anayasaya ugun olup olmadığı konusunda son kararı Anayasa Mahkemesi’nin verdiğini açıklamak istiyorum. Cumhurbaşkanı’nın başta olmak üzere her kurum ve vatandaş yasların Anayasaya uygun olup olmadığı konusunda işlem başlatabilir.Tüm bunlardan hareket ederek devlet ve vatandaşların iyiliği doğrultusunda Cumhurbaşkanı’nın yasaları imzalaması için rica ediyorum.Bununla Makedonya’da anayasa ve hukuk düzeninine saygı gösyermiş olacağız.“

Öte yandan Milletvekilleri bugünden itibarn tatilde olması gerekiyordu ama Meclis Başkanı Trayko Velyanovski Meclis tatilini kestiğini açıkladı.Meclis Başkanlığı kabinesinin yayınladığı bildirde Meclis’in iç tüzüğünün 5’ci maddesi uyarınca Meclis tatilinin kesildiğini duyurdu. Meclis’in Genel Kurul toplantısı saat 15’te başladı.Toplantıda Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’nin imzalamayacağını açıkladığı diller yasası görüşülüp onaylandı. Toplantıya ana muhalefet Sosyal Demokrat Birliği milletvekilleri de katılıp yasaya destek verdi. Muhalefette bulunan Arnavut Demokrat Partisi ise Sosyal Demokrat Birliği gibi Meclis boykotunu kesmedi. Bu parti tatıllerden sonra oturumlara katılacağını ve yeni bir diller yasası önereceğini açıkaldı. Bu yasayla Arnavutça’nın resmi kullanımı düzenleniyor.
Ohiri’de bulunan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ise ilk kez Cumhurbaşkanı’nın af kararını ilk kez değerlendirdi.Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’nin görevden alınma ihtimalını reddetti.Gruevski
„Biz Tsrvenkovski’yi bu şekilde değil seçimlerde yenmek istiyoruz. Seçimlere çıkmasa bile bu onun için mağlubiyet olacak.”
dedi. Gruevski neden Zaev’i affettiği konusunda Cumhurbaşkanı’ndan açıklama vermesini istedi. Gruevski’ye göre Tsrvenkovski’nin muhalefetin Meclis’e dönmesi bunu yaptığı doğrulturundaki açıklaması tutarlı değil çünkü o, zaten muhalefeti gizli yönetiyor.
Başbakan Gruevski,
„Af kararıyla Tsrvenkovski suç ve ruşvete karşı mücadeleye büyük darbe vurdu. O, bu tür kararları önümüzdeki dönemde nasıl alacağı konusunu tekrar gözden geçirmesi gerekiyor.”
dedi. Gruevski mali suç yapan Zaev’in affedilmesinin Avrupa’da bir ilk olduğunu söyledi. Başbakan Gruevski
„İktidar partisi VMRO DPMNE’ye yakın bir çok kişi hakkında soruşturma başlattı ancak bizden hiç kimse bu kişiler için af istemedi. 2004 yılında partide meydana gelen bölünmeler döneminde bu kişilerin bazıları beni destekledi ama soruşturma başlatıldığında ben onları korumadım “
, diye konuştu.Makedonya zirvesinde yaşanan krizin çözümü şimdilik Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’den dönüşünü bekleyecek.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar:
Makedonya’da siyası kriz aşıldı mı?
Makedonya Cumhurbaşkanı, Zaev'i affetti, muhalefet Meclis'e dönüyor
Tsrvenkovski, Zaev’i affetmeyi düşünüyor
Makedonya’da ana muhalefetin ikinci adamı hapiste
Makedonya Meclisi'nde yeni Hükümet seçildi
Makedonya'da ana muhalefetin Meclis boykotu devam ediyor
Zaev tutuksuz yargilanacak
Makedonya Meclisi muhalefetsiz kaldı

Hiç yorum yok: