Makedonya adıyla adlandırılan Balkan toprakları tarih boyunca Roma İmparatorluğu,Bizans,Bulgar,Sırp Devleti ve 1371-1912 y. arasında Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içinde bulunmuştur. Makedonya bölgesine Thraklar, İllyrler, Brigidler, Edonlar, Payonlar, Pelagonyalılar, Dorlar, Vandallar, Vikingler, Gotlar, Romalılar, Slavlar ile Hun, Avar, Bulgar, Oğuz, Vardar, Gagavuz, Peçenek ve Kuman Türkleri, XIII. yy ikinci yarısından itibaren de Batı Anadolu’dan Selçuklu ve Osmalı Türkleri yerleşmiştir.
Makedonya, M.S V. yy’dan başlayarak milletlerin büyük göçlerine sahne oluyor.
Hunlar, Avarlar, Moğollar, Türkler, Slavlar ve göç eden diğer kavimler bu coğrafya kavşağında hareket etmiştir. Sadece Atilla değil, diğer büyük fatihler de buradan geçmiştir.
Birçok Türk boyu, değişik zaman ve istikametlerden sürekli akın ederek Makedonya’ ya yerleşti. M.S 378 ila 1371 yılları arasında bu topraklara Avar, Bulgar, Vardar, Oğuz, Peçenek ve Kuman Türkleri akın yaptılar.Bu Türk boyları çok kıymetli mimari v.b eserler ile maddi kültür izleri bıraktılar.Bugün bu topraklarda, adı geçen Türk boylarından kalan antroponimlere, toponimlere, hidronimlere v.b adlara rastlanmaktadır.Balkan Yarımadası, Vardar nehri, Kumanova şehri ve birçok yer adı Osmalıdan önce Türkçe olarak Makedonyada mevcuttur. Pagan, Şaman veya Bogomilist dini inançlarına sahip bu boylardan günümüze kadar kıymetli eserler ayakta durmayı başarmış, kaleler, kuleler, hisarlar, su depoları, kemerler, mezarlıklar, köprüler v.b mimari eserler kalmıştır.Fakat, Osmalıdan önceki Türk kavimlerden kalan dil, edebiyat, sanat, folklor, müzik, mimari eserler v.b maddi ve manevi kültür izleri yok denecek kadar az araştırıldığından ötürü, söz konusu Türk boylarından kalan eserlerden ve izlerden şu anda fazla bahsetmek mümkün değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder