17 Ekim 2007 Çarşamba

Makedonya Toşe'ye veda etti


Dün Hırvatistan'da trafik kazasında hayatını kaybeden Balkanların Makedonyalı mega starı Toşe Proeski'nin naaşı doğduğu Kruşova'da devlet töreniyle toprağa verildi. Cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski, Başbakan Nikola Gruevski, Meclis Başkanı Lyubişa Georgievski, bakanlar, Toşe'nin ailesi,arakadaşarı ve büyük sayıda hayranları katıldı.Törende hüzün ve göz yaşaları hakimdi ama en büyük acıyi ana, baba yüreği çekiyordu. Proeski'nin Babası Nikola ve anası Dominka kendi oğlunu toprağa verme acisini yaşıyordu. Kruşova'ya gelemeyen hayranları Makedonya kentlerinin tüm meydanlarında toplanarak mum yaktı ve anı defteri açtı.Makedonya hükümeti bugün yas ilan etti.Bayraklar yarıya indirildi.Hükümet kararıyla Proeski üstün hizmet vatandaşı ilan edildi. Makedonya Postası Proeski'nin resmiyle bir pul çıkaracağını açıkladı.Devlet kurumları ve okullar çalışmadı. Bu akşam Makedonya Andora futbol maçi Toşe Proeski'nin şarkısıyla başaladı. Makedonya, Makedonya olalı böyle bir gün yaşamadı. Proeski'nin ölümünden sonra olsa bile Makedonya devleti ve halkı kendi değerlerine sahip çıkma kabiliyetine sahip olduğunu gösterdi.Proeski de bunu hak etmişti.Proeski 1981 yılında Kruşova'nın yoksul bir ailenin çocuğuydu. Müzik yeteneğini gören velileri daha küçük yaşta bu yönde gelişmesini destekledi.Toşe Proeski 10 yaşında iken "Zlatno Slaveyçe" ( ALtın Bülbül) ve "MelFest" festivaline katıldı. Yetenği jürinin gözlerinde kaçmadı ve daha ilk çıkışta ödüller kazandı.1997 yılında Üsküp Festivaline "Sonuna kadar kal" şarkisiyla katilmasiyla MegaStar'a yükselişi başladı.1999 yılında "Gecenin bir yerinde" adli ilk albümü çıkiyor.
"Tanrının kulu" adlı ikinci albümü 2000 yılında çıktı.
Bu albümle eski Yugoslaviya ülkelerin fethi başlıyor.2003 yılında Sırbistan, Makedonya, Bosna Hersek ve Bulgaristan piyasaları için "Gözlerime bakarsan" albümü bu ülkelerin top listelerin zirvesine çıktı.2004 yılında Türkiye'de düzenlenen Eurosong yarışmasında katıldı ve 14'cü yeri aldı.
Bu yılda insan severliği için "Rahibe Tereza" ödülünü kazandı. UNİCEF'in bölgesel büyükelçisi oldu.Aynı yılda Hırvatistan ve Slovenya piyasasına büyük başarıyla girdi. Kısa hayatında 7 albüm çıkardı.Son koserini Üsküp kent stadında düzenledi.Ziyarteçi açısından Makedontada en büyüğü olan bu konserin tüm geliri ilk okulların tamir edilmesi için verildi.Üsküp'ün çocuk hematoloji hastanesi^nin iki katı, Proeski Tarafından tamir edildi. Davetlere hayır demeyerek Proeski sık sık yardım sever faaliyetlere katılıyordu.

Hiç yorum yok: