3 Mayıs 2011 Salı

Makedonya basın özgürlüğü sıralamasında 96. oldu

Merkezi ABD’de bulunan insan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Freedom House Basın Özgürlüğü 2011: Küresel Medya Bağımsızlığı Araştırması adlı raporunu yayınladı.
Raporda Dünya genelinde özgür ve bağımsız medyaya erişebilen insan sayısının son 10 yılın en kötü seviyesine gerilediği açıklandı.
Freedom House raporunda, Türkiye, Mısır, Honduras, Macaristan, Meksika, Güney Kore, Tayland ve Ukrayna’nın aralarında olduğu bazı kilit ülkelerde basın özgürlüğü açısından önemli gerilemelerin olduğu ileri sürüldü.
Raporda değerlendirmeye tabi tutulan 196 ülkenin sadece 68′i “özgür” olarak sınıflandırılırken 65 ülke “yarı özgür”, 63 ülke ise “özgür olmayan” ülkeler kategorisine dahil edildi.
Makedonya bu yıl da raporda yarı özgür ülkeler arasında yer alarak Bosna Hersek’le 96. yeri paylaşıyor. Geçen yılın raporunda Makedonya 94’cü sıradaydı. Balkan ülkelerinden Slovenya, 48’ci, Yunanistan 65’ci . Sırbistan 72’ci, Bulgaristan 77’ci, Kara Dap 80’ci, Hırvatistan 85’ci, Arnavutluk 102’ci, Kosova 104’cü, Türkiye ise 112’ci sırada bulunuyor.
Freedom House’ın ülkeleri basın özgürlüğünün durumuna göre sıraladığı listesinin ilk onu sırasında sırasıyla Finlandiya, Norveç, İsveç, Belçika, İzlanda, Lüksemburg, Andorra, Danimarka, İsviçre ve Liechtenstein yer alırken son on sırada ise en sondan başlayarak sırasıyla, Kuzey Kore, Türkmenistan, Özbekistan, Libya, Eritre, Burma, Belarus, Küba, İran ve Ekvador Ginesi’ne yer verildi.

Hiç yorum yok: