4 Nisan 2011 Pazartesi

Makedonya'nın 457 devlet kurumunda hiçbir Türk çalışmıyor

Makedonya Halk Ombudsmanı’nın 2010 raporun hazırlanması için bilgi veren 719 devlet kurumundan 457’sinde hiç bir Türk çalışmıyor. Bu raporun hazırlanmasında Ombudsman’ın 886 kurumdan bilgi istediği ancak 167 kurumun bilgi sunmadığı açıklanıyor. Ombudsman’ın raporunda son sayıma göre nüfusun yüzde 3.85’ini temsil eden Türkler’in devlet kurumlarında temsil edilme oranı yüzde 1.6 olduğu belirtiliyor.
Avrupa Komisyonu’nun 2009 ve 2010 Makedonya ilerleme raporlarında Romanlar ve Türkler’in hakça temsil ilkesinin uygulanmasında dezavantajlı olduğunu açıklamıştı.
Ombudsman’ın raporunda hakça temsil ilkesinin uygulanmasında ilerleme kaydedildiği ancak özelikle küçük etnik toplulukların temsil edilmesinin gereken düzeye ulaşmadığı bildiriliyor.
Bundan dolayı raporda Ombudsman İcet Memeti hakça temsil ilkesinin tutarlı bir şekilde tüm topluluklar için uygulanmasını istedi. Raporda ayrıca kamu şirketlerin hakça temsil ilkesini bu yıl da gereken düzeyde uygulamadığı ve kurumlarda azınlıkların yönetici kadrosunun temsil edilme oranında ilerleme kaydedilmediği açıklandı.Ombudman’ın 2010 raporu Meclis Komisyonları’nda görüşülmeye başladı ve ardından Meclis Genel Kurul’da görüşülecek. Raporu görüşen Meclis'te, çalışan Türkler'in sayısı bu yıl da değişmedi ve 6 yıl ardarda 3’te kaldı.

Hiç yorum yok: