7 Nisan 2011 Perşembe

AP Makedonya raporunu onayladı

Strazbur’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu Makedonya ilerleme raporunu onayladı. Raporda Avrupa Birliği Konseyi’nin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu tarafından verilen tavsiyelere uymadığından dolayı üzüntü belirtilerek Makedonya’nın Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerine başlaması bir kez daha talep ediliyor. Raporu rüşvet skandalı yüzünden milletvekiliği ve Makedonya raportörü görevinden istifa eden Zoran Taler yerine Avrupa Parlamentosu Bulgaristan Milletvekili Kristian Vigenin savundu.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve AB dönem başkanı Macaristran’ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Eniko Gori raporu dengeli değerlendirerek Makedonya’nın bir çok alanda önemli bir ilerleme kaydettiğini ancak siyasi diyalog, yargı sistemi ve basın özgürlüğü alanlarında çalışmaya devam etmesi gerektiği doğrultusunda benzer mesajlar sundular.
Makedonya’nın şu anda gerçek bir dönüm noktasında bulunduğunu belirten Füle “Ya ortak yararımız çerçevesinde AB yolunda devam edecek ya da bölge ilerlerken geride kalacak“ dedi. Macaristan Bakanı Gori müzakerlerin başlamaması için en önemli nedenin isim sorunu yüzünden Yunanistan’ın uyguladığı ablukalar olduğunu belirterek Lahey Adalet Mahkemesi’nin kararıyla bu sorunun hal edileceğini ve müzakerelerin başlamasıyla ilgili sürecin açılacağını ümit etti.
Avrupa Parlamentosu Makedonya geçici raportörü Vigenin ise seçimlerden sonra kurulacak hükümetin isim sorunun çözümü ve AB yolundaki reformların gerçeklerşmesi doğrultusunda çalışması için çağırıda bulundu.
Tartışmalara katılan Yunanistan Milletvekileri isim sorunu çözülmeden müzakerlerin başlamayacağını savundu.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi Makedonya’nın uluslararası standartlara uygun adil ve demokratik seçimler düzenlemesi doğrultusunda ortak bir mesaj sundu.

Hiç yorum yok: