17 Ocak 2011 Pazartesi

Meclis Komisyonu anayasa değişikliklerini destekledi

Makedonya Meclisi’nin Anayasa Komisyonu Hükümet’in önerdiği anayasa değişikliğini oybirliğiyle destekleyerek Anayasa’da değişiklik yapılmasının gerekliliğini saptadı. Bununla anayasa değişikliği ilk aşamayı geçti ve şimdi üzerinde aleni tartışmanın yapılması gerekiyor.
Anayasa değişiklikleri açıklayan Adalet Bakanı Mıhaylo Manevski, Anayasa’nin 4. maddesinin 2. fıkrasına yönelik önerilen bu değişiklikte uluslararası anlaşma uyarınca organize suç işleyen ve çifte vatandaşlığını suistimal ederek ceza alamayan kişilerim Makedonya’dan başka ülkelere ve başka ülkelerden Makedonya’ya iade edilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Manevski bu değişikliğin hazırlanmasına Hırvatistan tecrubesinin kullanıldığını açıkladı. Ana muhalefet Hükümet’in bu değişiklini destekleyeceğini belirterek bu anayasa değişikliklerin önceden kendilerine danışmadan yapılmasına itiraz etti. Siyasi partiler ayrıca Anayasa’da yapılması gereken diğer değişikliklerle ilgili kendi tekliflerini bildirdi.Sosyal Demokrat Birliği Milletvekili Vlado Buçkovski Adalet Bakanı’nın Hakimler Kurulu ve Savcilar Kurulu’nda üye olmamasını istedi. Ana muhalefet ayrıca toplumsal sermayenin özelleştirilmesi sırasında yapılan suçlarında zamanı aşımı olmaması doğurltusundaki talebini de yineledi.
Anayasa değişikliklerin destekleyen Demokratik Bütünleşme Birliği Milletvekili Ermira Mehmeti bütçeninin getirilmesinde, hakimlerin seçiminde ve Badinter oylamasıyla getirilen yasalarla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararlarında Badinter oylamasının kullanılması konsunda anayasa değişikliklerin de siyasi partileri arasında görüşülmesini istedi. Demokratik Bütünleşmei Birliği’nin bu teklifini Yeni Demokrasi de destekledi.

Hiç yorum yok: