10 Ocak 2011 Pazartesi

İlk çok partili Makedonya Meclisi’nin 20. kuruluş yıldönümü

"Devlet bağımsızlığı ve egemenliğinin ilk 20 yılında parlamenter demokrasi yükseliş eğilimi gösteriyor. Değişmeyen ise Makedonya’nın AB ve NATO’ya tam üye olması doğrultusundaki kararlığı oldu. Bu konuda tam siyasi uzlaşma var ve vatandaşların çok büyük bir kısmı bunu destekliyor. Maalesef AB ve NATO üyeliği doğurtusundaki kararlığımızın en büyük engeli güney komşumuzun dayattığı ve anayasal ismimizle ilgili olduğu sorundur." Bunu bugün Makedonya’nın ilk çok partili Meclisi’nin 20. kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törende Meclis Başkanı Trayko Velyanovski açıkladı.
Velyanovski, ilk çok partili Meclis’in milletvekillerinin cesareti, kişisel kararlığı ve o dönemin tarihi önemi konusundaki bilinciyle yuzyıllardır süren bağımsız, egemen ve demokratik Makedonya devletinin kurulması doğrultusundaki fikrinin tamamlandığını söyledi.
20 yılda Meclis’in 3000 üzerinde yasa getirdiğini, hukuki sisteminin tamamlandığını, yüzlerce uluslararası anlaşma ve diğer belgeler onaylandığını belirten Velyanovski Ohri Çerçeve Anlaşması’yla anayasal değişikliklerin yapıldiğini ve etnik toplulukların haklarının ilerletildiğini vurguladı.
Meclis’te düznelenen törene Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Nikola Gruevski’nin yanısıra eski Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov, eski başbakanlar, ilk çok partili Meclis’in milletvekilleri, mevcut milletvekilleri, dini liderler, diplomatlar ve toplumsal hayattan temsilciler katıldı.

Hiç yorum yok: