29 Aralık 2010 Çarşamba

Burmalı Camii'nin kitabesi ortaya çıktı

1925 yılında yılkılarn Burmalı Camii'nin kitabesi 85 yıl sonra 20 Aralık 2010'de aniden ortaya çıktı. Makedonya Türkleri'nin milli bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğtim Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Makedonya'da Osmanlı İzleri" sergisinde bu kitabe ilk kez kamuoyuna gösterildi. Aslında kitabe kayıp değildi sadece Makedonya Müzesi yıllardır değerlii koalisyonunda yer almasına rağmen kitabenin değerini bilmiyordu. Makedonya Müzesi Müdüresi Meri Anitsin Peyovska bu taşın Burmalı Camii'nin kitabesi olduğunu bilmediğini açıklayarak kitabenin deşifre edilmesinde yardım ettiği için MATÜSİTEB Başkanı Süleyman Baki'ye teşekür etti
Müzede Osmanlııca'dan tercume edilmesi gereken Osmanli dönemine ait diğer değerli eserlerin olup olmadığını ve Üsküp Taşköprü'sünün orjinal kitabesinin nerede olduğunu merak ediyorum. Süleyman Baki ise kitabeyi Burmalı Camii'nde görmek istediğini söyledi. Bilindiği gibi Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Burmalı Camii'nin tekrar inşaa edilmesini talep ediyor. Malesef Üsküp 2014 projesinde Burmalı Camii için yer yok. Caminin yerinde eski Ordu Evi'nin tekrar inşaa edilmesi uygun bulundu.
15 asıra ait Burmalı Camii 1925 yılına kadar Vardar nehrinin sağ yakasında hemen Üsküp Taşköprü'sünün yanında bulunuyordu. Burmali Camii Ordu Evi'nin yapılması için yıkıldı. Ordu Evi'nin yapımı 1925 ile 1929 arasında sürdü. 1963 yılında Üsküp'te meydana gelen büyük depremde hasar gören Ordu Evi, devlet kararıyla 1964 yılında yıkıldı.Üsküp meydanında bulunan bu yer şimdiye kadar boş kaldı.

Hiç yorum yok: