29 Ağustos 2010 Pazar

TDP’nin geleneksel iftar yemeğinde Makedonya'nın devlet zirvesi toplandı

Türk Demokratik Partisi’nin geleneksel düzenldeiği iftar yemeğinde Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Başbakan Nikola Gruevski, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, bakanlar, İslam Birliği Başkanı, Makedon Ortdoks Kilisesi temsilcileri, diplomatlar, iş adamları, sendika ve sivil toplum kuruluşların temsilcileri, kültür, sanat ve bilim adamları Kosova, Sırbistan ve Bulgaristan’dan bakanlar, parti temsilcileri ve Türkiye’den konuklar katıldı. Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov "Makedonya Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm Müslümanlara Ramazan ayını kutluyorum. Oruç tutmak Makedonya’daki İslam'ın ruhsal geleneğini teşkil ediyor. Ramazan, dua, ruhsal arındırma ve paylaşmanın dönemidir. Bu dönemde en yakınlara, dostlara, komşulara ve hemşehrilere temiz bir kalp ve iyi bir düşünceyle yaklaşıyoruz. Bu ay merhamete adanmıştır. Genel insani değerlere dayanan bu kutsal ay Makedonya’daki ortak yaşamın temelini oluştırduğu bayramlar arasında yer alıyor. Bu kutsal günler, Makedonya’da farklı din ve kültür toplulukları arasında var olan karşılıklı saygı konusundaki derin geleneğin bir sembolüdür. Bu günlerde Makedonya’nın en önemli değeri olan ortak yaşam kutlanıyor ve ortak güvenin inşaa edilmesi ve korunmasın yol açııyor,. Bu güvene her zamandan çok ihtiyacımız var. Vatanımız önünde Avroatlantik katılım sürecinde bir çok meydan okuma var. " dedi.
Başbakan Nikola Gruevski "Geleneksel olarak iftar yemeğine katılıyorum ve bu akşam da bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu kez Kenan Hasip’in Türk Demokratik Partisi’nin örgütlediği ifrarındayım. Geçen yıl Gostivar’da ve daha önce düzenlenen iftarlara katıldım. Büyük bir memnuniyetle bu fırsatları kabul ediyorum. Makedonya çok etnikli bir devlettir. Burada çoğunlukta Makedonlar yaşıyor ama Arnavut, Türk, Roman, Boşnak, Ulah, Sırp ve diğer topluluklar da var.Makedonya aynı zamanda çok dinli bir devlettir . Çoğunlukta Hristiyanlar ama aynı zamanda büyük sayıda Müslüman var. Biz onların geleneklerine, adetlerine ve dinlerine saygı gösteriyoruz. Ben tüm vatandaşların başbakanıyım ve memnuniyetle davet aldığım tüm yerlere katılıyorum. "şeklinde konuştu.
İki gün önce Cumhurbaşkanı İvanov'a güven mektubunu sunarak göreve başlayan TC Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer "Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluk yaşasın " diyerek konuşmasını Makedonca tamamladı. Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi "Bu güzel gelenkten dolayı Makedonya İslam Birliği adına Türk Demokratk Partisi’nin liderine şükranlarımı bildirmmeyi borç biliyorum, çünkü İftar onlarda artık bir gelenek. Herkes biliyor ki Makedonya çok etnikli bir toplumdur ve biz bununla gurur duyuyoruz.
Türk Demokratik Partisi sayesinde bu salonda bir araya gelmeyi, çok etnikli , çok dinli ve demokratik Makedonya Cumhuriyetimizi, gerçek renkliliğimizi sergilemeyi başardık. Türk Demokratik Partisi devletimizdeki tüm diğer siyasi partiler için örnek olması gerekiyor. " diye konuştu.
Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri'nin ezan ve yemek duası okuduğu iftarda tek kelimeyle ziyafet sofrası sunuldu.

Hiç yorum yok: