16 Ağustos 2010 Pazartesi

Makedon diyasporasına Amerika Türk Koalisyonu'ndan destek

Merkezi Washington’da olan Amerika Türk Koalisyonu’nun Birleşik Makedon Diyasporası ile yaptığı işbirliğinde ABD’den 18 kıdemli kongre danışmanı bugün Makedonya’ya geldi Amerika'da yaşayan Türkler'in lobisini yapan bu kuruluşun sponzorluğunda yapılan bu ziyaretle heyet üyelerin Makedonya hakkında daha çok bilgi alması öngörülüyor. Bu kuruluşun daha önce Bosnak diyasporasıyla da böyle bir işbirliği yaptığı açıklandı. Yarın Türkiye’ye gidecek kongre heyeti bugün Cumhurbaşkı Gyorge İvanov, Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski ve Savunma Bakanı Zoran Konyanovski’!yle bir araya gelmesinin yanısıra Manastır ve Ohri’yi de ziyaret etti. Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Linkoln McCurdy, Amerika Birleşik Devletleri’nde Makedonya ve Türkiye hakkında yeterince bilgi olmadığını , Makedon ve Türkler’in Yunanistan ve Ermeni diyasporasının güçlü lobisine kıyasen yeterince örgütlenmediği için Amerikanlar’ın Yunan ve Ermeniler'in tarihi bakışlarını daha çok desteklediğini söyledi. 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edilmesi olayını değerlendiren Linkoln McCurdy "Bir grubun otomatikman tarafını tutmak yerine dengeli bir diyaloğuın gerekli olduğuna ilişkin Kongre’ye mesaj vermek istiyoruz. Makedon, Yunan, Türk ve Ermeni göçmenlerin ortak bir şeyleri var. Hepsi Amerikan vatandaşı ve aynı haklara sahiptir" dedi.
İsim sorunuyla ilgili bir gazeteci sorusunu yanıtlayan Linkoln McCurdy bu sorunun Makedon gerçeğinin daha çok kişinin bilgilendirilmesi gerektiğini bu konuda Makedon göçmen derneklerin de yardımcı olduğunu belirrtti.
Birleşik Makedon Diyasporası Başkanı Meto Koloski geçenlerde isim sorunu konusunda Yunanistan’la müzakerlerin kesilmesini talep eden göçmenlerin kampanyasının bir parçası olmadıklarını ancak Makedonya Cumhuriyeti’nin isminin Makedonya Cumhuriyeti olduğunu ve bu ismi desteklediklerini söyledi. Koloski ismin ve kimliğin korunmasıyla birlikte Makedonya’nın NATO ve AB üyeliğini desteklediklerini ve Makedonya Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti isminin değiştirilmesi için Birleşmiş Milletler'in 817 nolu kararına yönelik değişiklik suncaklarını vurguladı.

Hiç yorum yok: