Makedonya vatandaşların çoğu Yunanistan'la yıllardır süren isim sorunuyla ilgili müzakerelerin durudurulması gerektiğini ve Makedonya’nın ismini değiştirmeden NATO ile AB’ye üye olabileceğini düşünüyor. Arnavut toplumu ise bu konuda büyük ölçüde farklı düşünüyor.Bunu Dnevnik gazetesinin 15 ile 18 Mayıs tarihleri arasında 1080 kişiyle yaptığı anket sonuçları gösteriyor.
Makedonya’nın Yunanistan’la var olan isim sorunu konusunda uzlaşma aramaya devam edip etmemesiyle ilgili anket sorusuna cevaben vatandaşların yüzde 51’i müzakerelerin durudurulması, yüzde 48’i ise devam etmesi gerektiğini açıkladı. Arnavut toplumun yüzde 79’u ise müzakerelerin devam etmesini destekliyor.18 ile 29 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 53’ü isim sorunuyla ilgili müzakerelerin devam etmesini desteklerken 65 yaş üzerindeki vatandaşların çoğu uzlaşmaya karşı geliyor. Dnevnik Gazetesi Baş ve Sorumlu Yazarı Saşo Kokalanov, siyasi elitlerin karşıt sinyaller vermesi sonucu kamuoyunda bu iradenin uzun sürede yaratıldığından dolayı bu tablonun değişmesi için de zaman geçmesi gerekeceğini söyledi.
Vatandaşların yüzde 62’i uzlaşmaya varıldığı takdirde referandumumun yapılması gerektiğini açıkladı.
Bu orantı Makedonlar’da yüzde 64, Arnavutlar’da se yüzde 54.
Referandumun yapıldığı takdirde vatandaşlarını yüzde 77’sinin referanduma katılacağını açıkladı. Ankete göre referanduma Makedonlar’ın yüzde 82’si, Arnavutlar’ın ise yüzde 64’ü katılacak
İsim sorunu konusundaki çözümün Makedon kimliğine ve NATO ile AB üyeliğine garanti verdiği takdirde Makedonya isimine coğrafi bir sıfatın eklenmesini destekleyip desteklemedikleri doğrultusundaki soruya vatandaşlarını yüzde 52’sinin "Evet", yüzde 44’ünün se "Hayır " yanıtı verdiği açıklandı.
Olası sıfatlar arasında "Kuzey" yüzde 27, "Vardar" yüzde 9 ve "Yukarı" yüzde 2’lik destek aldı.
Coğrafi sıfat kabul edildiği takdirde vatandaşların yüzde 35’i Makedonya Cumhuriyeti ( Kuzey) , yüzde 16’sı Makedonya Kuzey Cumhuriyeti, ve yüzde 11 Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin en kabul edici çözüm olarak görüyor.
Makedonya’nın ismini değiştirmeden NATO ve AB’ye üye olup olmayacağı konsundaki soruya vatandaşların yüzde 60’ı "Evet" yüzde 36’sı ise "Hayır" yanıtı veridiği bildirildi. Başbakan Nikola Gruevsk’nin isim sorunuyla ilgili politikasını vatandaşların yüzde 48’i desteklerken yüzde 45’i karşı gelyor.Vandaşların yüzde 55’i isim sorununa çözüm bulunmadığı takdirde ülkenin geleceğinin soru işareti altında olmayacağını belirtirken Arnavutlar’ın yüzde 56’sı tam tersini düşünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder