5 Nisan 2010 Pazartesi

Makedonya'da ortaokula çocuklarını kaydetmeyecek velilere ağır cezalar

Mahkemelerin ortakula çocuklarını kaydetmeyecek velilere yasal minimumdan daha düşük cezalar vermemeleri gerekiyor. Böyle bir çağırı bugün Makedonya Eğtim Bakanı Nikola Todorov, yaptı.
Bakan Todorov, ortaokul eğtimin zorunlu olduğunu hatırlatarak ortaokullara daha büyük katılımın sağlanması için ciddi kontrollerin yapılacağını ve mevzuat uyarınca önlemlerin alınacağını söyledi.
Todorov geçen yıl ilkokul eğtimini tamalayan öğrencilerin yüzde 6’sının ortaokula kayıt yapmadığını ve çocuklarını okula kaydetmeyen ebeveyinin büyük bir kısmının cezalandırıldığını açıkladı.
Todorov, "Kayıt politikamız başarılı olacağını ümit ediyoruz ve ilkokulu tamamlayan öğrencilerin yüzde 100’ü ortaokula kayıt yapmasını amaçlıyoruz. Bilinçli bir şekilde çocuklarını ortaokula kaydetmeyen herkese karşı yasal işlem başlatılacak ve 1000 avroluk cezanın uygulanması devam edecek " dedi.
2009/2010 öğretim yılında ilkokulu 26,105 kişi bitirecek, gelecek öğretim yılında ise ortaokullarda 35,918 serbest yer olacak. Dolaysıyla ortaokullarda daha çok serbest yer var.
Bakan Todorov meslek liselerine en büyük ilgi olduğunu ardından düz liseler ve sanat okulların geldiğini belirtti.

Hiç yorum yok: