27 Kasım 2008 Perşembe

Makedonya küresel krizle 330 milyon avroyla mücadele edecek

Makedonya hükümeti küresel krize karşı 10 önelmden oluşan bir kriz paketi onayladı. Bu paketin maliyeti 330 milyon avro.Önlemlerle genlede vergi kolaylıkları veriliyor.
1.Şirketler sağlık primlerini önümüzdeki 4 yıl içerisinde zamanında ödediği takdirde sağlık primleriyle ilgili eski borçları affedilecek.
2.Önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar kamu vergilerin borcu ödendiği takdirde bu borçlara ödenmesi gereken faizler silinecek.
3.Vergi borçları yeniden programlanacak ve şirketlerden bu borçları taksitlerle ödeyeceği konusunda teminat istenilecek.
4.Cari ödemeler yasasının uygulanması ertelenecek. Bu bağlamda Cari hesapları borçlar yüzünden bloke edilmiş şirketler çalışmaya devam edebilecek.
5.Devlet EMO, Ohis, Prilepe Türün Kombinası ve Eurokompozit şirketlerinin borçlarını üstlenecek.
6.Kar payı vermeyecek şirketler kazanç vergisi ödemeyecek.
7.İthal edilecek hammaddelerin gümrük vergileri düşürülecek.
8.Önümüzdeki 2 yıl içerisinde banka mevduatlarından elde edilecek faizlere vergi ödenmeyecek.
9.5000 avro altında gelir sağlayan tarımcılar kişisel vergi ödemyecek, diğer tarımcıların ise vergileri azalacak.
10.Hükümet yılbaşı vesilesiyle yapılacak tanıtımları ve verilecek hediyeleri kaldırdı.

Başlangıçta küresel krizin Makedonya’yı etkilemeyeceğini savunan hükümet bu önelmler paketiyle Makedonya ekonomisindeki krizi nihayet kabul etti. Hükümetin önerdiği bu önlemlerinin Makedonya Meclisi’nden onay alması gerekiyor.Başbakan Nikola Gruevski gerekirse diğer önelmelerin de alınacağını söyledi. Hükümet küresel krize rağmen önümüzdeki yıl ekonominin yüzde 5.5 artış göstermesini öngörüyor.

Hiç yorum yok: