17 Kasım 2008 Pazartesi

İsim sorunu mahkemelik oldu

Makedonya bugün Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Mahekemisi’nde Yunanistan hakkında dava açtı. Mahkemeye yapılan başvuruyla Yunanistan’ın 13 Eylül 1995 yılında Makedonya’yla imzaladığı geçici anlaşmadan üstlendiği yukümlüklere saygı göstermesi isteniliyor.Başvurunun açıklamasına göre Geçici anlaşmanın 11. maddesinde Yunanistan Makedonya’nın NATO üyeliğine karşı gelmemesini üstlendi ancak Nisan ayında Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde Yunanistan’ın Makedonya’nın üyeliğini engelleyerek anlaşmayı ihlal etti.. Mahkeme’de Makedonya’yı hukuken temsil edecek Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski Makedonya’nın bu mahkemeye ilk kez baş vuru yapmasını şöyle açıkladı.
Geçici anlaşmada verilen haklarınızı korumak için Uluslararası adalet mahkemesine başvuru yaptık. Bu davayı açmadan önce çok dikkatlı düşündük ancak adaletin yerine getirilmesi ve halkarımızın korunması için başka bir yol görmüyoruz. Bu hamlemizin Yunanistan’ın uluslararası normlara uygun hareketetmesi ve geçi anlaşma uyarınca iyi komşu ilişkiler ve işbirliği çerçevesinde açık sorunlara çözüm bulunması için iki ülkeyi teşvik etmesine yol açacağını ümit ediyorum .
Miloioski,Uluslararası adalet Mahkemesinin adaletli ve verimli çalıştığnı bildiğimiz için yardım edeceğine inaniyoruz. Mahkemeden siyasi konuları görüşmesini istemiyoruz dolaysıyla başvuruda isim sorunu yer almıyor.Geçici anlaşmanın tüm yükümlüklerine özelikle Birleşmiş Milletler himayesi altında Yunanistan’la sürdürülen müzakerelerine bağlılığımız ifade etmek istiyoruz dedi.
Başvuruda Mahkemeden Yunanistan’ın devlet organları ve yetkili kişileri aracılığıyla geçici anlaşmanın 11. maddesini ihlal ettiğinin belirlenmesi ,Yunanistan’ın bu maddenin yerine getirilmesi için gereken hamleleri yapması ve Makedonya’nın EYCM (Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti makedonya) kısaltmasıyla NATO üyeliğine ve diğer uluslar arası kuruluşlarına üye olmasına Yunanistan’ın karşı gelmemesi isteniliyor.

Hiç yorum yok: