27 Temmuz 2008 Pazar

Barroso Gruevski'nin mektubuna yanıt verdi

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin Avrupa Birliği’ne Yunanistan’daki Makedon azınlığıyla ilgili yazdığı mrktubuna Avrupa Komisyonu Başkanı Hose Manuel Barroso, bir haftadır azınlık uzmanlarıyla danişmasından sonra yanıt verdi. Mektubunda Barrroso, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki Makedon azınlığı konusunda karar verme yetkisine sahip olmadığını açıkladı. A1 televizyonu bu mektubun 2 gün önce Yunanistan Hükümeti’ne de gönderildiğini bildirdi.
Barroso’nun mektubunda şunlar belirtiliyor:
“ Avrupa Komisyonu insan hakları ve özgürlüklerine büyük önem veriyor ancak AB üye ülkelerindeki azınlıkların kimliği, hakları, milli mensubiyeti ve malların iadesi konunda yetkisi yok.“

Barroso bu sorunun Yunanistan yönetimiyle hallledilmesi gerektiğini savundu.Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso Yunanistan’ın Anayasası ve uluslararası hukuktan Atina yönetitiminin üstlendiği yükümlülüklerin Makedon azınlığı haklarının korunması için bir fırsat olduğunu söyledi.Barroso ayrıca Yunanistan’la isim sorununu hal etmeden Makedonya’nın AB ile üyelik müzakerelerine başlayamayacağını vurguladı.

Hiç yorum yok: