30 Haziran 2008 Pazartesi

Makedonya’da bir ay süren seçimler nihayet sona erdi

Makedonya’da seçimler 1 Haziran’da yapıldı ama seçim düzensizlikleri ve şiddet olayları yüzünden 183 seçim yerinde oylama tekrarlandı. 15 Haziran’da tekrarlanan oylamada yine sorunlar yaşandı ve 15 seçim yerinde tekrar oylamanın yapılması karar bağlandı.Dün de küçük düzensizlikler oldu ama Devlet Seçim Komisyonu bu olayların nihai sonuçlarını etkilemeyeceğini açıkladı. Dün yapılan oylamadan sonra nihai tablo şöyle:
VMRO DPMNE önderliğindeki koalisyon 63
Sosyal Demokrat Birliği önderliğindeki koalsyon 27 milletvekili
Demokratik Bütünleşme Birliği 18 milletvekili
Arnavut Demokratik Partisi 11 milletvekili
Avrupa Geleceği Partisi 1 milletvekili

VMRO DPMNE önderliğindeki koalisyonda bir Türk milletvekili de var. Türk Demokratik Partisi Başkanı Kenan Hasip 4. kez milletvekili oldu.
Bu tablodan sonra hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski’den alan VMRO DPMNE Başkanı Nikola Gruevski’nin Demokratik Bütünleşme Birliği’yle mi yoksa Arnavut Demokratik Partisi’yle hükümet kuracağı merak ediliyor.VMRO DPMNE’in mecliste çoğunlu var ama Makedonya’da geleneksel olarak hükümette bir Arnavut Partisi yer alıyor.Gruevski şimdiyedek iki Arnavut partisinin liderleriyle görüştü ama son kararı alamk için seçimlerin bitmesini bekledi. Arnavut Demokratik Partisi VMRO DPMNE’nin iki hükümetinde yer almıştı. Demokratik Bütünleşme Birliği’nin daha çok milletvekili koltuğu var ve Badinter çoğunluğunun sağlanmmasını kollaylaştırıyor. Bilindiği gibi Anayasa göre Etnik topluluklar için önem taşıyan bazı yasaların genel kuruldan geçmesi için salt çoğunluğun yanısıra azınlıklara ait milletvekillerinin oy çoğunluğu da gerekiyor. Uluslararası topluluğu hükümette iki Arnavut partisinin almasını istiyor ama hem Demokratik Bütünleşme Birliği, hem Arnavut Demokratik Partisi buna karşı geliyor.

Hiç yorum yok: