16 Ocak 2008 Çarşamba

Makedonya yıl sonuna kadar müzakere tarihi alabilir


Slovenya ve Fransa Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor ama bunun kazanılması için kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor.Bunu bugün Meclis’in Avrupa İşleri Komisyonu toplantısında bu yıl içerisinde AB başkanlığını yapması öngörülen iki ülkenin büyükelçileri açıkladı.Fransa’nın Üsküp Büyükelçisi Bernard Valero, Makedonya’nın müzakere tarihi alması için siyasi diyaloğun devam etmesi hata hızlandırılması gerektiğini söyledi.Slovenya Büyükelçisi Alan Brayan Bergant ülkesnin önümzüdeki Kasım ayında AB ilerleme raporunda tam not alındığı takdirde Fransa’nın AB başkanlığı döneminde müzakere tarihi alınması için Makedonya’ya yardım edeceğini söyledi.Bu bağlamda Makedonya en erken bu yılın Aralık ayında müzakere tarihi alabileceği ortaya çıktı .Oysa Makedonya’nın AB yolundaki en büyük destekleyicisi Slovenya’nın başkanlığı döneminde müzakere tarihi alınması bekleniyordu.İki büyükelçinin açıklmasından sonra müzakere tarihin alınması büyük bir ihtimalle Fransa’nın AB başkanlığı dönemine kalacak.AB’nin beklediği İktidar ve muhalefet arasındaki siyasi diyaloğun devam etmesinın nekdar zor bir iş olduğunu bugünkü oturum da gösterdi. Fransa ve Slovenya büyükelçilerı önünde iktidar ve muhalefet Makedonya’nın müzakere tarihi almaması için kimin sorumlu olduğu konusunda tartıştı.Ana muhalefet Sosyal Demokrat Birliği Başkanı Radmila Şekerinska 3 yıl önce AB yolunda önde olmamıza rağmen bizi yetişenlerin olduğu için üzgün değilim. Bir yerde durduğumuz için üzgünüm dedi.
En büyük iktidar partisi VMRO DPMNE milletvekili Silvana Boneva, Balkan çamuruna batmıyoruz.Tam aksine, ilerliyoruz ve bu konuda örnek olabiliriz dedi.
Bir kaç aydır ülkemizde Avrupa Birliği uyum paketinde yer alan yasalar büyük hızla Meclis tarafından onaylıyor. Bu konuda iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma var. Önümüzdeki hafta 4 en büyük siyasi parti arasında sürdürülen siyasi diyaloğun konusunun AB ve NATO yolunda son hasas konu olarak sayılan Arnavutça’nın resmi kullanımının olması bekleniyor.
Öte yandan Slovenya Başbakanı Yanez Yanşa, bölgenin rehinesi olmaması için Makedonya'ya yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Strazbur'da Avrupa parlamenterlere Slovenya'nın AB Başkanlığı dönemindeki hedeflerini açıklayan Yanşa, Makedonya 2005 yılında aday statüsüne kavuştu ama müzakere tarihi almadı. Reformların büyük bir kızmını başarıyla tamamladı, bazı reformları daha yapması gerekiyor.Bu konuda yardım etmemiz gerekiyor.Bölgenin mahkümü olmasına izin verilmemesi gerekiyor dedi.

Hiç yorum yok: