31 Aralık 2007 Pazartesi

Müslümanlar 1429, Hristiyanlar, 2008, Yahudilar ise 5769 yeni yılını kutluyor


1 Ocak tarihinin 1582 yılından itibaren yıl başı olarak sayıldığını biliyor muydunuz? Bu yılda Gregoriyen takvimi Hristiyan dünyasında uygulanmaya başladı. Gregoryen takvimi, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir ve . Dünyada en yaygın olarak kullanılıyor. Jülyen takvini ise Makedonya Ortıdoks hristiyanları dini bayramalarını belirlemek için kullanıyorlar. Julyen takvimine göre yıl başı 14 Ocak tarihinde olacak. Rusya 1700, İngiltere 1753 yılında Gregoryan takvimini kabul etti. Bundan önce , Roma impearatörlüğü döneminde yeni yıl Mart ayında kutlanıyordu.

Orta çağda Avrupa’lılar yeni yılı 1 Mart, 25 Mart,, 1 Eylül ve 25 Aralık tarihlerinde kutladı. Osmanlı Devleti Gregoryen takvimini, 1917'de kabul etti. Ama adına Miladi (Milad : Doğum, yani Hazreti İsa'nın doğumunu esas alan takvim ) takvim diyerek. yine yılın tarihi olarak hicri yılı kullanmaya devam etti .Türkiye Cumhuriyeti 1 Ocak 1926'dan itibaren resmi zaman ölçüsü olarak Miladi yada Gregoryen takvimini kabul etti Müslüman dünyasında Kandil ve dini bayram günleri Hicri takvime göre saptanıyor. Bu yüzden de bu günler her yıl 11 gün geriye kaymaya devam ediyor.

Hicrî Takvim Muhammed peygamberin Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri Takvim Suudi Arabistan’da ve bazı müslüman ülkelerinde resmi takvim olmaya devam ediyor. Müslümanlar 2008 yılında iki yeni yıl kutlayacak. Hicri takvimine göre 10 Ocak’ta 1429 yılı, 29 Aralıkta ise 1430 yılı başlayacak. Yahudiler 5769 yılını kutlayacak. Yahüdiler yeni yılını Eylül yada Ekim ayında kutluyor.Çin takvimine göre önümüzdeki yıl 4706 yılı kutlanacak ve Fare yılına girilecek. Divali Hindi yeni yılına göre önümüdeki yılda 2065 yılına girilecek.Değişik kültürlerde yeni yılla ilgili var olan bu farklıklar dünyada büyük zenginlik oluşturuyor.

Hiç yorum yok: