17 Aralık 2007 Pazartesi

ŞİŞECAM Makedonya’da fabrika yapmayı düşünüyor


Avrupa’nın en büyük cam üreticilerden biri olan Şişecam AŞ, Makedonya’da yatırım yapmak için karar öncesinde bulunuyor. Bunu bugün Makedonya’nın en izlenen özel televizyonu A1 bildirdi.Gayri resmi bilgilere dayanan bu haberde müzakerelerin yüzde 80’nin sona erdiği ve sadece fabrikanın Kumanova veya Üsküp’te yapılması için karar alınmasının beklendiği açıklandı.Bu fabrikada 800 kişinin çalışacağı ve malların Avrupa piyasasına pazarlancağı öne sürülüyor.Bu haber Makedonya Başbakan Nikola Gruevski’nin bugün gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında ortaya çıktı.Gruevski yönetimindeki hükümet heyeti “Makedonya’ya, Avrupa’nın yeni iş cennetine yatırım yapın” sloganı altındaki kampanyayı Istanbul’da Türkiye iş adamlarına tanıttı.
Başbakan Gruevski,Türkiye firma temsilcilerine Makedonyanın önemli piyasa olduğunu belirtip, farkli alanlarda işbirliği faaliyetlerinin yapılmasının mümkün olduğunu ifade etti. Yıl başından ittibaren Makedonya ile Türkiye arasındaki güvrük vergisi oranları sıfırlanacak.Bunun yanısıra Makedonya'nın CEFTA anlaşması sayesinde Hırvatistan, Bosna Hersek,Moldova, Sırbistan,Kara Dağ, Arnavutluk ve Kosova'yla serbest ticaret ilişkileri var.
Bugün İstanbul’da Türkiye dış ticaret yetkilleriyle bir araya gelen Makedonya heyetinde, Başbakan Gruevski’nin yanısıra, Başbakan Vekili Zoran Stavrevski, Devlet Bakanı Adnan Kahil, Ekonomi ve Ulaştırma Bakanları Vera Rafaylovska ile Mile Yanakievski ve yabancı yatırımlar ajansı yönetmeni Viktor Mizo yer alıyor.

Hiç yorum yok: