6 Ekim 2007 Cumartesi

Yok olan Türkler


Radoviş belediyesine bağlı Oraovitsa’dayız. Eskiden burası Türk köyümüş. 500 haneli Bu Makedon köyünde şimdi sadece 2 Türk ailesi yaşıyor.. Geçen asırın 50’lili yılarında Türkiye’ye başlayan göç yüzünden köydeki Türk varoluşunun izleri yok olmuş. Cami yerine sağlık ocağı yapılmış, türk mezrlığı da sürülmüş/Radoviş belediyesine bağlı Oraovitsa’dayız. Eskiden burası Türk köyümüş. 500 haneli Bu Makedon köyünde şimdi sadece 2 Türk ailesi yaşıyor.. Geçen asırın 50’lili yılarında Türkiye’ye başlayan göç yüzünden köydeki Türk varoluşunun izleri yok olmuş. Cami yerine sağlık ocağı yapılmış, türk mezrlığı da sürülmüş.

Rujdi Zeynulov şöyle konuştu:

-"Bizi yok etmek için yıktılar camiyi. Ardından mezarlığı sürdüler. Mezarlıkta yakınlarım vardı.Şimdi cenazeleri Radoviş’a götürüyoruz".

Oraovitsa’dan hemen sonra 450 haneli Podareş köyü geliyor. Burada da durumlar pek farkı değil. Köyde sadece 3 Türk ailesi yaşıyor.Eski cami yıkılmış ve ahır olarak kullanılıyor. Türk mezarlarından da iz kalmamış.

İsmail Hasanov şöyle konuştu:

-"Dedem bu camide imamdı. Şimdi camiyi ahır olarak kullanıyorlar".

Eskiden türk köyü olan Podareş^te Makedonlar bile Türkçe konuşuyormuş.


Aynı yolun devamında Yargulıtsa bulunuyor.. Bu köyde sadece iki Türk yaşıyor. Burada son Türk ocağı sönmek üzere.Burada da cami yıkılmış ve müsliman mezarlığı tarlaya dönüştürülmüş.

Şerif Şeriforv şöyle konuştu:

-"Eskiden camiye giderdik. Şimdi ibadet yapmıyoruz".


Şerif ailesinin kızı Zela Radoviş’e taşınmış ve köye dömeyi düşümüyor.Çocukları da aynı fikirde. Yargulitsaya dönüş yok.

Radoviş bölgesinde son yıllar göç azaldı ama durmadı..Doğu Makedonya yörükler derneği başkanı Enver Hüşein Radoviş bölgesindeki türklerin göç etmesini ekonomik nedenlere bağlıyor.


Göç nedeniyle 3 Radoviş köyünde Türk izleri yok olmak üzere. Radovişin diğer Türk köylerinde böyle bir durum şimdilik söz konusu değil.Tabi ki göç tekrar hız kazanmasa.

Hiç yorum yok: