13 Şubat 2008 Çarşamba

Yaşar Bey Kumbaracı’nın evi Arnavut müzesi olacak


Yine bir Türk eseri Arnavut müzesi olacak.Üsküp’ün Çair Belediyesi Yaşar Bey Kumbaracı’nın evini onararak Arnavut müzesi yapmayı hedefliyor. Müzede Prizren Ligi toplantısından başlayarak en yeni dönemine kadar ait belgeler sergilenecek.Bunu doğrulayan Çair Belediye Başkanı İzet Meciti Üsküp’ün ilk Belediye Başkanı olan Yaşar Bey’in evinin onarılması için ön hazırlıkların yapıldığını ve incelemelerin yapılması için çalışma grupların kurulduğunu söyledi. Meciti “ Bu evin yetkili kurumların koruması altında konulması için bir kaç kez baş vuru yaptık.Yetkili kurumların hiç bir şey yapmadığını gördüğümüzde yapıyı Çair Belediyesi’nin himayesi altında koyduk.Bunu yapmasaydık bu yerde Hotel yapılacaktı “ dedi .Kültür Mirası Koruma İdaresi Müdürü Pasko Kuzman Çair Belediyesi’nin yasal prosedürlere saygı göstermeden müze kuramayacağını söyledi.
Pasko Kuzman Yaşar Bey’in evi kültür miras olarak koruma altında bulunuyor.Bundan dolayı Meciti, koruma merkezi ve idareden izin almadan bu yapıda çalışmalar yapamaz. Evin sahipleri de var ve onların da sorulması gerekecek.Galiba Meciti başka bir yerde bulunduğunu veya yasaların onu ilgilendirmediğini sanıyor .Bu tür davranışlar ilk kez olmuyor.Çair Belediyesi her şey için bahane buluyor ancak her şey Makedonya’nın hukuk sistemine dahil edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde her şey geçe kondu olur dedi.
Daha önce Üsküp'te Osmanlı kültürünün en tanınmiş ve en güzel eserlerden biri olarak sayılan Kurşunlu Han bir katolik papazı olan Pyetar Bogdani Arnavut Kültür Mirası Enstitüsü oldu.

Hiç yorum yok: