16 Temmuz 2011 Cumartesi

Makedonya Meclisi Arnavutça’nın kullanımıyla ilgili yasa değişikliğini görüşüyor

Meclis Genel Kurulu yüzde 20 üzerinde olan toplulukların dillerinin kullanımıyla ilgili yasa değişikliğini görüşüyor. Demokratik Bütünleşme Birliği’nin önerdiği bu yasa değişikliğiyle milletvekillerin yanısıra bakanlar ve Meclis tarafından seçilen ya da atanan tüm görevlilerin de parlamentoda Arnavutça konuşmasına imkan sağlanıyor.
Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Birliği Milletvekili Radmila Şekerinska bu değişiklikle Ohri Çerçeve Anlşaması'nın ihlal edildiğini , bununla ise bu anlaşmanın değiştirilmesi için yeni taleplerin gelmesine yol açıldığını suçladı. VMRO DPMNE Milletvekili Vladimir Gorçev bu yasa değişikliğin Demokratik Bütünleşem Birliği’yle sağlanan bir uzlaşma olduğunu kabul ederek Sosyal Demokrat Birliği’nin Arnavut partilerle bu konuyu nasıl haletmeye duşunuduğunu yoksa Arnavut partisi olmadan mı hükümet kurmayı düşündüğünü sordu.
Arnavut Demokratik partisi milletvekili Ziyadin Sela, daha önce hem Sosyal Demokrat Birliği, hem VMRO DPMNE hükümetleri döneminde Çerçeve Anlaşması'nın ihlal edildiğini söyledi.. Demokratik Bütünleme Birliği Milletvekili Ermira Mehemti Çerçve Anlaşması^'nın değişmeyen bir belge olmadığını vurguladı. Ulusal Demokratik Uyanış Partisi Milletvekili İzet Zekiri ise yasada öngörülen hakkın sadece Demokratik Bütünleşme Birliği’nin bir kaç görevlisi tarafından kullanılacağını ve Arnavut halkını etkilemeyeceğini altını çizdi.
İktidar ve muhalefet arasında kimin daha büyük vatansever olduğu konusunun açılması yüzünden bu gündem noktası üzerinde tartışmalar uzadı ve diğer gündem noktalarına geçilmedi.
Diğer gündem noktaları arasında Demokratik Bütünleşeme Birliği’nin önerdiği topluluklara ait bayrakların kullanımıyla ilgili yasa değişikliği, VMRO DPMNE’nin önerdiği Radyo Difuzyon yasa değişkliği ve Adalet Bakanlığı’nın önerdiği Hakimler kurulu yasa değişikliği ile Savcılar kurulu yasa değişikliği de bulunuyor. Topluluklara ait bayrakların kullanımıyla ilgili yasa değişikliğiyle bir topluluğun bir belediyede yüzde 50 üzerinde temsil edildiği takdirde o belediyede Makedonya bayrağının yansıra o topluluğun bayrağının da konulmasına izin veriliyor ancak bu bayrağın Makedonya bayrağından üçte bir için daha küçük olması gerekiyor.

Hiç yorum yok: