Makedonlar yüzde 71, Arnavutlar yüzde 24, diğer toplumlar yüzde 5. Diğer toplumlar arasında yer alan Türkler ise sadece yüzde 1. Korkmayın bu rakamlar gelecek sene yapılacak sayımın sonuçları değil sadece Demokrasi Enstütüsü’nün Makedonya Meclisi’yle ilgili araştırmasında telefon yoluyla rasgele seçtiği örneklemde etnik toplulukların nasıl temsil edildiğini gösteriyor. Demokrasi Enstütüsü dün rasgele seçilen 1105 kişinin araştırılduığını ve bu örneklemin nüfusun etnik yapısına da saygı gösterdiğini iddia etti. Ama malesef araştırmadaki rakamlar bunu yalanladı. 2002 sayımında nüfusun yaklaşık yüzde 11’ini temsil eden kuçuk etnik topluluklar araştırmada örneklemin yüzde 5’ini, müfusun yüzde 3.85’ini temsil eden Türkler ise araştırmada örneklemin sadece 1’ini temsil ediyor. Demokrasi Enstütüsü araştırmada daha küçük etnik toplulkların az temsil edilmesini telefon yoluyla yapılan yöntemin eksikliklerine bağladı.
Demokrasi Enstütüsü Mişa Popoviç: "Telefon yoluyla yapılan araştırmalarda rasgele seçim yöntemiyle daha küçük grupların gerçek olarak temsil edilmesi çok zordur.Örneğin telefon araştırmlarında Türkler ya da Romanlar için şöyle düşünüyor dememiz Makedon ve Arnavutlar için şöyle düşünüyor dememize kıyasen çok daha zordur. Bu Makedonya’nın bir nüfus gerçeğidir ve bundan dolayı daha küçük grupların araştırılması için daha iyi yöntemler nitelikli yaklaşım sağlayan araştırma yöntemleridir.İlgi grupları ,söyleşiler. Örneğin önde gelenlerle söyleşiler gibi.Ya da önde gelenlerin olmasına da gerek yok . Bunun için uygun yöntemler mevcuttur.
Örneğin Türkler, Sırplar, Romanlar, Boşnaklar ve diğelerinin sayısını tuturmak için isteiğimiz kadar çaba sarfetsek bile her zaman onlar gerçek nüfusundan daha az temsil edilecektir. Çünkü rasgele yöntemiyle büyük ölçüde Makedon ve Arnavutlar’ın telefonları seçiliyor. Bu Makedonya gerçeğidir. Biz de bundan memnun değiliz." dedi.
Makedonya'da telefonla yapılan araştırmlarda Türk partilerni görmediğiniz için saşmayın çünkü bu partilerin sonuçlarını tahmin etmek çok zor.Büyük partilerde ise tahmin edilen ve gerçek sonuçlar arasındaki fark kuçuk olduğu için seçim ya da reyting sonuçları sadece bu partiler için yapılıyor.
Mişa Popoviç: "Bu özellikle genel seçimde daha küçük siyasi partilerin sonuçlarının saptanılmasında farkediliyor. Örneğin küçük partilerde anketle tahmin edilen sonuçlar ve gerçek seçim sonuçları arasındaki fark VMRO DPMNE ve Sosyal Demokrat Birliği’nin sonuçlarındaki farka kıyasen daha büyüktür. diye konuştu.
Araştrmlarda Türkler gerçek sayıyla da kapsansa bile Türkler’in çoğunun ne düşündüğü konsunda hüküm vermek de çok zor. Bundan dolayı araştırmacılar işlerini kolaylaştırmak için Makedon ve Arnavut grubunun dışında diğerler grubunu yarattılar. Bu grub farklı etnik gruplar ve farklı görüşler içerdiği için üçüncü bir güç olarak görünmüyor.
Popoviç: "Biz bu yüzde 3.80’e ulaşsak bile sayı açısından çok az Türk arştırılacak. Öyle değil mi? Siz gazeteci olarak bu etnik grubun reel temsil edildiği için memnun olacaksınız ancak araştırılanların sayısının az olduğu için tesadüfen Türkler’de bazı siyasi görüş gerçek olarak temsil edilmeyebilir. Örneğin rasgele olarak 30 Türk’e telefon açmışsınız. Tesadüfen bu 30 Türk’ten 15’i bazı siyasi görüşü açıklamış.Bazıları bilmiyorum demiş. Üçüncüleri ise aksini söylemiş. Ancak araştırılan 30 kişiyle verilen hükmün doğruluğu çok azdır.
Söylediğim gibi sayı yüz üzerinde, yüzlerce olması gerekiyor.Bu diğerler grubuyla biz araştırmacılar olarak pratik olarak bu tür hükümleri vermemeyi deniyoruz. Çünkü bu adaletli olmaz. Ben şu anda Türkler şöyle düşünüyor diyebilirim. Ancak bu yüzde bir bile değil. Anliyor mısınuz. Biz bunu kötü niyetli yapmıyoruz. Ya da diğer etnik grupların daha az değerli olduğunu söylemiyoruz.Ancak başka bir önemli huzusu söylemek istiyorum. Makedonya’da siyaset Makedon ve Arnavut siyasi blokuna ayrılmıştır. Bu durumdan biz sorumlu değiliz." şeklinde konuştu.
Makedonya’da telefonla yapılan kamuoyu araştırmaların çoğu ister istemez Makedonya’yı çok uluslu değil iki uluslu devlet olarak gösteriyor.Bu eksikliği hal eden diğer araştırma yöntemleri daha pahalı olduğu için şimdilik çok az tercih ediliyor. Bundan dolayı telefon araştırmalarının küçük etnik topluklarıyla ilgili sonuçlarını her zaman çok dikkatlı okumak, daha doğrusu uzmanların bu sonuçları nasıl okuduğunu bilmek gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder