"Azınlık ve kültür haklarında küçük bir ilerleme kaydeilmiştir. Çoğunlukta olamyan toplulukların korunmasıyla ilgili yasal çerçeve büyük ölçüde uygulanıyor ancak bunun Ohri Çerçeve Anlaşması'nın ruhuna tamamen saygı göstererek etkili bir şekilde uygulanmasının hala sağlanması gerekiyor. Kamu yönetimde çoğunlukta olmayan toplumlarla ilgili hakça temsil ilkesinin uygulanmasında bazı ilerleme kaydedilmiştir . Ancak daha küçük toplumlar özelikle Romanlar ve Türkler dezavantajlı olmaya devam ediyor. "
"Nüfusun yüzde 20'si altında temsil edilen azınlıkların (Türkler, Romanlar, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar) haklarını korumakla görevli acente halen tam işler halde değil. Acente, yetkileri, bütçesi ve görevinin belirlerlenmemiş olmasından dolayı daha küçük azınlıkların haklarını korumak için önemli bir faaliyet ya da girişim üstlenemedi.Öte yandan Avrupa Komısyonu geçen yıl olduğu gibi 2010 raporunda da Makedonya’nın Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlaması doğrultrundaki tavsiyesini tekrarladı, ama bu kez de müzakere tarihi belirlemedi. Böylece Makedonya Avrupa Birliği üyeliği için aday ülke olarak gösterilmesinden 5 yıl sonra da üyelik müzakerelerin başlamasına yönelik ilerleme kaydetmedi. Bu doğrultuda en büyük engel Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorunu gösteriliyor.
Kamu yönetimde daha küçük toplumların, özellikle Türk ve Roman toplumunun temsil edilmesi halen düşük kalıyor. "
Avrupa Komisyonu’nun 2010 ilerleme raporunu Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle açıkladı. Basın toplantısında Makedonya'yla ilgili iki cümle söylendi:
"Makedonya Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti siyasi kriterleri yeterli düzeyde yerine getirdi ve Komisyon üyelik müzakerelerin açılmasıyla ilgili 2009 yılındaki tavsiyesini yineledi. Müzakerelerin başlaması için üye ülkelerin oybirliğiyle verilmiş bir kararı gerekli olduğu için isim sorununda Birleşmiş Milletler himayesi altında müzakere sonucu sağlanan ve iki taraftan kabul edilen bir çözümün bulunması şarttır."80 sayfalık 2010 Makedonya ilerleme raporunda şunlar belirtildi:
"Makedonya Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti siyasi kriterleri yeterli düzeyde yerine getirmeye devam ediyor. 2009 yılına yapılan önemli reformlardan sonra inişli çıkışlı bir hızla ek ilerleme kaydedildi. Genel olarak, iktidar koalisyonu istikrarlı ve siyasi kuvvetler arasında işbirliği var. Parlamento reformu, polis, yargı, kamu yönetim, azınlıkların korunmasına ve sayglınmasında bazı ilerlemeler elde edilmiştir. Ancak siyasi kriterlerle ilgili alanların çoğunda ek çabanın sarfedilmesi gerekiyor. Bu bağlamda yargının bağımsızlığı, kamu yönetimdeki reformlar ve medyadaki ifade özgörlüğüyle ilgili devam eden kaygılar özellikle önemlidir.Siyasi diyalog güçlenmelidir. "Avrupa Komisyonu ekonominin istikrarlı olmasını olumlu değrelendirirken Makedonya’da işsizlik orantısının çok yüksek olmasında endişe ettiğini vurguladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder