AB dönem başkanı İsveç’in hazırladığı taslak metinin 33. paragrafında Mart 2010’da Makedonya ile müzakerelerin ne zaman başlatılacağına ilişkin Avrupa Konseyinin görüş belirtilmesi öngörülüyordu ama buna itiraz eden Yunanistan bu bölümün değiştirlmesini başararak istediğini elde etti. Böylece nihai metinle müzakerelerin açılmasının önümüzdeki İspanya'nın 6 aylık AB dönem başkanlığı sırasında görüşülmesi öngörülüyor.
33. paragraf üzerinde açılan tartışmada İngiltere, Polonya, Finlandiya ve İsveç’in Yunanistan’nın bu tavrına karşı geldiği , Fransa'nın ise desteklediği açıklanıyor.
Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği Konseyi toplantısından yayınlanan nihai metinde Konsey’in Makedonya'nın bir çok alanda ilerleme kaydettiği ve katılım ortaklığı yolunda kilit önceliklerin önemli bir ölçüde karşıladığı bildiriyor.
Metinde Ohri Çerçeve Anlaşmasınun uygulanmasının demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün sağlanması için temel unsur oluşturduğu belirtiliyor. Konsey ayrıca ruşvete karşı mücadelede ve yargı bağımsızlığın sağlanmasında reformların devam etmesini talep ediyor.
Tartışmalara yola açan 33. paragrafın nihai versiyonunda şunlar belirtiliyor:
"Konsey, Avrupa Komisyonu’nun Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti Makedonya’yla üyelik müzakerelerin açılmasının tavsiye ettiğini not ediyor. Konsey bu konuya gelecek başkanlık döneminde tekrar dönecek. "
Nihai metinden çıkarılan taslak metinin 33. paragrafının ikinci cümlesinde ise şunlar belrtiliyordu:
"Konsey , Mart 2010’da üyelik nüzakerelerin açılmasıyla ilgili tarihin belirlenmesi görüşüyle tekrar bu konuya dönecek."
Metinde ayrıca Birleşmiş Milletler’in himayesiyle isim sorununa iki taraf için kabul edici bir çözümün bulunması ve iyi komşu ilişkilerin sağlanması kilit önem taşıdığı kaydediliyor. Metinde Avrupa Birliği Konseyi’nın Yunanistan ile Makedonya arasındaki ilişkilerde kaydedilen olumlu gelişmeden cesaret edildiği ileri sürülüyor.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl düzenlenen Bükreş zirvesinde Yunanistan veto kullanarak isim sorunu yüzünden Makedonya'nın NATO üyesi olmasını engellemişti.
Başbakan Nikola Gruevski, "Brüksel’de düzenlenen AB Konseyi toplantısında meydana gelen gelilşmeler büyük ölçüde bekleniyordu çünkü Yunanistan kimliğimizden ve ismimizden vazgeçmediğimiz takdirde Makedonya’yı engelleyeceğini bir kaç kez ima etmişti" dedi.
Gruevski "Çok şaşırmadık ancak bu kez Bükreş zirvesinden çok daha sofistike bir şekilde yapılmış oldu. 6 aylık sürede bu konuya tekrar dönülmesine imkan verilmesi bu yönde belli bir yaklaşmanın sağlanabilmesi için ümit veriyor" şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder