15 Nisan 2009 Çarşamba

Yeni Cumhurbaşkanı'nın kabinesinde küçük etnik topluluklara yer yok

Yeni Cumhurbaşkanı'nın kabinesinde daha küçük etnik toplulukların (Türk, Roman, Sırp, Boşnak, Ulah ve diğer etnik topluklar) temsilcileri yer alacak mı? Makedonya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Gorge İvanov’un VMRO DPMNE önderliğindeki koalisyonda yer alan siyasi parti temsilcileriyle yaptığı görüşmesinden sonra yaptığı açıklamasına bakılırsa bu sorumuzun yanıtı hayır olacağına benziyor.Biz böyle bir soru sorduk ama İvanov küçük etnik toplulukların temsilcilerine sadece daha sık görüşeceğini vaad etti. İvanov daha küçük etnik topluluklardan temsilcinin olmamasını kabinesinin küçük olmasına bağladı. Halk Ombudsmanın 2008 yılına ait raporuna göre mevcut cumhurbaşkanın kabinesinde 26 kişi çalışıyor. Bunlardan 24’ü Makedon, 1 kişi Arnavut ve bir kişi Sırp. Anayasa uyarınca devlet organlarında hakça temsil ilkesine saygı gösterilmesi gerekiyor ve bu rakamlar hakça temsil ilkesinden çok uzak. İki gün önce İvanov Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti’yle yaptığı görüşmeden sonra Makedonya gerçeğini yansıtmak için kabinesinde Arnavut aydınların dahil edeceğini söylemişti ve bunu bugün de tekrarladı. Bilindiği gibi 2002 sayımına göre Makedonya nüfusunun yüzde 10,66'sını küçük etnik topluluklar(Türk, Roman, Sırp, Boşnak, Ulah ve diğer etnik topluklar), Makedonlar yüzde 64.17'ini ve Arnavutlar yüzde 25,18'ini temsil ediyor.
Yunanistan’ın ABD büyükelçisi Aleksandros Malyas’in Kuzey Makedonya Cumuriyeti teklifinin Atina yönetimi için kabul edici olduğu doğrultusundaki açıklamasını değerlendiren İvanov, müzakerelerde varılacak anlaşmanın referandumda oylanacağını söyledi.İvanov Metyu Nimits’in teklifinin bir parçası olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti isminin 15 yıl içersinde daha önce de sunulduğunu ve Yunanistan için kabul edici teklif olduğunu söyledi.
İvanov "Bu isim diğerlerin istediği gibi coğrafi tanımlama içeriyor.Biz uzlaşmaya varmak için her zaman hazırız ancak bu devlet menfaatları çerçevesinde olmaması gerekiyor.Bu uzlaşma ne olursa olsun sonunda vatandaşlar tarafından da onaylanması lazım. Anayasamız uyarınca egemenlik halka aittir . Bu bağlamda isim teklifi de halk oyulamasına sunulacak." dedi.
İsim sorunu müzakerlerinde Makedonya baş müzakerecisi Zoran Yolevski’yle bir kaç kez görüştüğünü ve teklifin ayrıntıları konusunda bilgi aldığını belirten İvanov Nimits’in tekifinde kimlik konusu, anayasa ve pasaportun değişmesi ve diğer konuların yer aldığını söyledi.
İvanov "Cumhurbaşkanı görevine başladığımda bilgilendirmek için baş müzakereci Yolevski‘yle dinamik gündemimiz olacak ve müzakere sürecinde aktif rol alacağım." dedi.
İvanov önümüzdeki günlerde muhalefet siyasi partilerin temsilcileriyle de görüçeceğini açıkladı.

Hiç yorum yok: