16 Nisan 2009 Perşembe

MTV Türkçe Porgramı 40 yaşında

Makedonya Televizyonu Türkçe Programı bugün sesizce ve hiç bir resmi kutlama yapılmadan 40.’cı doğum gününü kutladı. 16 Nisan 1969 tarihinde Makedonya Televizyonu’nda ilk kez Türkçe Program yayınlanmaya başladı.Türkiye Cumhuriyeti dışında Türkçe Televizyon programları ilk kez Makedonya’da yapıldı..1969 yılında 15’er dakika olmak üzere ayda iki magazin tipi yayın sunuldu.1970’li yıllarda ayda 4 defa, 1970’li yılların sonuna doğru haftada 3 defa, 1980’li yıllarda haftanın beş gününde, 1990’lı yılların başında ise haftanın her günü Türkçe Televizyon programları yapıldı. 2002 yılından bu yana Ağustos ayı sonlarında Türkçe Televizyon programı 15.30 ile 18.00 saatleri arasında yayınlanarak günde 2.5 saate genişledi.Makedonya Televizyonun ikinci kanınalındaki Türkçe yayınların yanısıra son dönemde MTV Türkçe Programının haberlerini internette de okumak mümkün.
MTV Türkçe Programı dahilinde kadrolu olarak çalışan 11 gazeteci, 2 yönetmen, internet sayfasında çalışan 1 eleman, 1 örgütleyici ve 1 koordinatör, 2.5 saatlık programının yüzde 50 ile 60 arasındaki bölümü kendi üretimiyle , geri kalan kısmını ise genelde Türkiye Radyo Televizyonu programlarıyla dolduruyor.2.5 saatlık program dahilinde günde iki kez yayınlanan haberlerin yanısıra, siyaset, ekonomi, kültür , eğitim, sağlık, gençlik, çocuk, belgesel, röportaj ve çocuk programları yer alıyor.Makedonya Radyo Televizyonıu çerçevesinde başlatılan reformlar, kadro azalması, maddi ve teknik sıkıntılar büyük ölçüde Türkçe televizyon programlarını da etkiliyor.
Makedonya Radyo Televizyonu ve Türkiye Radyo Televizyonu arasında 20 yıllık geçmişe dayanan işbirliği mevcut. Bu dönemde Türkçe Televizyon Programında çalışan kadronun büyük bir kısmı TRT’nin eğitim dayresini ziyaret edip televizyonculuk eğtimi gördü.
2002 yılından itibaren bu işbirliği yavaşlasa da Makedonya Radyo Televizyonun son reformları çerçevesinde en büyük destek yine TRT’den bekleniyor. Makedonya Televizyonu Türkçe Programı değişik siyasi sistemlerden geçti. çalkantılı dönemler yaşadı, tekel olarak başladı ama 1990’lı yıllarından bu yana uydudan yayınlanan Türkçe programların rekabetini hissederek çalışmaya devam etti. Buna rağmen 40 yıldır Makedonya Türkleri’nin ilk ve tek televizyon programı kalmaya başardı.

Hiç yorum yok: