16 Mayıs 2008 Cuma

Makedonya iş adamları Yunanistan hükümetine kızgın

Yunanistan politikasının faşist unsurları içerdiğini değerlendiren Makedonya İktisat Odaları Birliği Başkanı Venko Gligorov,Yunanistan’ın Makedonya devletin var olamsını istemediğini ve bundan dolayı Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği’yle bütünleşme sürecini engelediğini vurguladıBu sert sözleri Gligorov, iş adamların Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’yle düzenlediği öğlen yemeği sırasında söyledi. Venko Gligoorov ayrıca Yunanistan’ın Makedonya ve Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerle duşman politikası uyguladığını suçladı.Bu bağlamda Gligorov’un cumhurbalkanına önerdiği önlemlere göre, Makedonya Yunanistan’ın isim sorunuyla ilgili anlaşmayı ihlal ettiği için Birleşmiş Milletler’den Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya isminin anayasal adıyla değiştirilmesini ve Yunanistan’ın NATO ve AB üyeliğinde çokarılmasını istemesi gerekiyor. Gligorov Yunanistan’ın isim sorununu ikiliden uluslararı düzeyine kaldırdığı için Makedonya bu görüşmelere Amerika Birleşik Devletleri’ni ve Türkiye ,’yi dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.Gligorov ayrıca askeri alanda ABD’yle imzalanan nalaşmayı selamlayarak böyle bir anlaşmanın Türkiye’yle de imzalanmasını istedi. Bilindiği gibi Yunanistan Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde Makedonya’nın NATO üyeliğine davet edilmesini engellemişti.
Yunanistan'ın bu davranışın fer olmadığını değerlendiren Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski ise daha diplomatik bir sözlük seçti.Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski bu dönemde en önemli konunun fer ve demokratik seçimlerin düzenlenmesi olduğunu aksı takdirde Avrupa Birliği ve NATO üyeliğimiz tehlike altında olacağını ve iç istikrarsızlığa yol açacağını belirtti.Tsrvenkovski bu durumda veto dışardan gelmeyecek, biz vetoyu koymuş olacağız dedi. Tsrvenkovski’nin mükkemel değerlendirdiği olumlu senaryosuna göre, seçim kamapanyasında gerilimin azalması ve Brükselin olumlu değerlendirecek seçimlerin düzenlenmesi, hükümetin ve meclisin çabuk kurulması, isim sorunu konusundaki görüşmelerin en kısa zamanda tamamlanması, Avrupa komisyonun koyduğu 8 kriterin yerine getirilmesi, tüm bunlarla birlikte de Makedonyanın NATO üyeliğine davet edilmesi ve Avrupa Birliği’yle müzakerlerin başlaması gerekiyor.
Tsrvenkovski bunun kısa zamanda gerçekleşmesinin çok zor görünmesine rağmen yapılması mümkün olduğunu söyedi Tsrvenkovski Yunanistan’la olan sorununun çözümü uzlaşmadır bu uzlaşma ulusal kimliğimizi tehdit etmemesi gerekiyor. Belki Yunanistan’ın koşulları bizim için kabuledici olmayacak ama yine de ulusal menfatlarımız çerçevesinde denemek gerekiyor dedi.

Hiç yorum yok: