24 Mart 2008 Pazartesi

İsim sorunu yarın New York’ta görüşülecek.

2 Nisan’da düzenlenecek Bükreş zirvesinden önce isim sorununa çözüm bulmayı amaçlayan Amerika Birleşik Devletleri’nin baskısı yüzünden Üsküp’ün taviz vermeyen politikası taviz vermeye başladı.Bunu bügünkü sayısında Yunanistan Vradini gazetesi yazdı. Yunanistan’ın Elefteros Tipos gazetesi ise Yunanistan ve Makedonya dışişleri bakanları Bakoyanı ve Miloşoski’nin görüşmesinde ilk kez uzlaşmada söz edildiğini bildirdi. Bu gazeteye göre Bakoyani ve Miloşoski 28 ile 29 Mart tarihlerinde Slovenya’da düzenlenecek dışişleri bakanları kösey toplantısında bir kez daha görüşecek.
Makedonya devlet zirvesi ise yarın New York’ta düzenlencek isim sorunuyla ilgili müzakerelere nasıl bir tutum sergileceği konusunda anlaştı.Makedonya baş müzakerecisi Nikola Dimitrov, New York’ta Yunanistan baş müzakerecisi Adamandios Vasilakis’la yarın yapacağı görüşmede nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda devlet zirvesinden net talimatlar aldığını açıkladı.Makedonya tutumunun ne olacağı konusunda henüz bilgi verilmiyor ama devlet zirvesinde isim sorunu konusundaki görüş farklıkları da ortaya çıktı. Makedonya devlet zirvesi şimdiyedek uluslararası alanda Makedonya siminin kullanması, Yunanistan’la olan ilişkilerde ise iki tarafın anlaşacağı bir ismin kullanılması doğrultusunda çifte formüllü bir çözüm savunuyordu.Bu formulden taviz veren Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski, milli kimliğe zarar vermeyen bir ismin bulunduğu takdirde bu isimin uluslararası düzeyde de kullanılması olasılığının düşünülmeye değer olduğunu vurguladı.
Başbakan Nikola Gruevski ise cumhurbaşkanın bu açıklamayla Makedonya çıkarlarına zarar verdiğini suçladı. Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında diğer görüş farklıkları da mevcut. Cumhurbaşkanı olası yeni ismin mecliste, Başbakan ise referandumda onay alması gerektiğini savunuyor.

Hiç yorum yok: