Geçen yıl YouTube görüntü paylaşım sitesi Google internet arama motoru tarafından 1 milyar 600 milyon dolara satın alındığında dünyada büyük tartışmlara yola açmıştı.Herkes neden google youtube'a bu kadar para verdiğini merak etmişti. YouTube çok kısa zamanda intenetten çıkıp cep telefonu, video oynatıcı ve evimizdeki Televizyonlara girmeyi hedefliyor. Kısaca çok dilde video paylaşan bu portal dünyanın enbüyük televizyonu olmaya aday. Dünya televizyon devleri bunun parçası olmak için YouTube’le ortaklık kurdu. İNTERNET sayesinde geleneksel Televizyon anlayışı da değiştti.
Ülkemizin en eski medyalardan biri olan Makedonya Radyo Televizyonu kamu servis olarak her günlük programları üretmeye devam ediyor ama yeni döneme de ayak uydurmaya çalışıyor.MRT yeni yüzünü en çok veb sitesi sayesinde göstemeye başladı.
http://www.mrt.com.mk/tr sitede YUTUB’da bir sayafası. Blogcular için, blog sayfas ve tüm medyalarda olduğu gibi portalında haberler ve programlar hakkında bilgi var.Sitede MTV uydu kanalını 5.95 dolar karşılığında izlemek için CAMP TiVi linki da mevcut ama tüm bunlardan en önemlisi 7 dilde habeleri var..Türkçe haberler sayfasında MTV Türkçe Program’ın ürettiği haberler yer alıyor. Günde 2.5 saatlık yayın yapan MTV Türkçe programı, internet sayesinde habrlerini 24 saat yayınlayabiliyor.MRT’nin bu sayfası,internet aracılığıyla günlük Türkçe haber üreten tek yerli medya konumunda .Veb sitede arşifden eski haberleri aramak imkanı da mevcut.YUTUB’da bir sayfa açmak parasız olduğu bilinirse MTV Türkçe Programın bazı haberleri görüntülü da yayınlanması mümkün.
Geleneksel medya arasında İnternetten en çok etkilenen gazaeteler oldu...Bir gazetenin hazırlanması, kağıda basılması ve dağıtılması büyük masraf. Gazetelerin halen mevcut olması büyük ölçüde eski alışkanlıklara bağlanıyor. İnternetin gelişmesi ve ucuzlamasına rağmen insanlar halen gazete okumayı seviyor.
Ülkemizde Türkçe yayınlanan iki gazeteden biri olan Yeni Balkan 2004 yılında kuruldu. Haftada bir basılan bu gazete 2000 lik bir tiraja sahip. Kurulmasından bir kaç ay sonra bu gazete http://www.yenibalkan.com.mk veb sitesini kuruyor ve daha şimdiden 2000 ziyaretçiye ulaştı. Veb sitede gazetede yer alan haber ve yorumların en büyük kısmı yayınlanıyor. Siteyi ziyaret eden okurlar yazılara yorum verebilir ve bu yorum küfür, hakaret içermediği ve reklam amaçlı olmadığı takdirde yayınlanıyor.Böyle bir imkan gazetede yok.
Geleneksel medya dışında ülkemizde internette Türkçe haber ve yorum yayınlayan diğer siteler de mevcut.
MakTürk 7 yıl önce Balakan Türkleri tarafından kuruldu. http://www.makturk.com sitede kuruluş amacının devletin medyayı sıkıca kontrol etmeyi alışkanlık ettiği Balkan ülkelerinde, Türklere özgür bir iletişim platformu sağlamak olduğunu yazıyor.Maktürk’ün yaklaşık 1300 kayıtlı üyesi var. Sitede genelde Makedonya’yla ilgili haber,yorum ve duyurular yayınlanıyor.
Makedonya Türkçe Medya Geliştirme Derneği’nin turkishmedia veb sitesi 2002 yılında kuruldu. .http://www.turkishmedia.org.mk s'tes'nde Makedonya’yla ilgili haber ve röportajlar yayınlıyor.Bu sitede ayrıca Makedonya Türklerin mevcut durumu, tarihi, edebiyatı ve sivil toplumu hakkında bilgiler bulunuyor.
Genç Makedonyalılar,Türkiyede üniversite eğtimini gören Makedonya Türkleri tarafından kuruldu.http://gencmakedonyalilar.org sites'nde Makedonyayla ilgili yorum ve haber yayınlanıyor.Günlük haberler için MRT Türkçe haber portalına özel bir bölüm ayrılmış.
İnternette ayrıca Makedonya Türklerinin bir kaç blogunu da bulduk. İngilizcenin Veb ve log kelimelerinde ilk iki harfının düşmesiyle blog kelimesi doğmuş. Anlamı veb günlüğü.Üsküp’ün Filoloji Fakültesi Türk Dili ve edebiyati bölümü öğretim üyesi Doçent Doktor Oktay Ahmed’in resmi sitesi dışında.Türkçe, Makedonça, İngilizce blogları ve öğrencileri için açtığı bir blogu da var. Makedonya Blogcular arasında en eskilerden biri olan Oktay Ahmed’in blogları bazı medya sitelerini kıskandıracak sayıda ziyarteçiye sahip(http://oktayahmed.com/blog2).
Makedonya Televizyonu gaztecisi Hüsamettin Gina’nın Blogu 3 ay önce kuruldu. Haber ve yorumlar içeriyor. Sitede görüntülü haberler de mevcut(http://ginacom.blogspot.com).
İnternette blog hazırlamak için bir çok site var ama en büyüğü blogger sitesi dir. Kayıt işlemi bir kaç dakkika sürüyor. Hem de her şey ücretsiz. Siteye yazı, resim ve video eklemek çok kolay. Her şey blogu hazırlayan kişiye bağlı. Sitede ayrıca hazır şablonlar da mevcut.. Bir kaç günlük çalışmadan sonra sitemde 8 haber, 3 röportaj 4 video ve bir yorum ekledim ve hemen ilk ziyaretçileri kazandım, yazılarım için ilk yorumlar yapıldı.
Makedonya’da hemen tüm medyalar veb siteye sahip. Gazetelerin portalları güncel haberlerle öğleden sonra, Televizyon ve radyoların ise devamlı yenileniyor.
.Makedonya’da ailelerin sadece yüzde 17’si internet kullanıyor. Avrupa’da bizden daha kötü durumda yüzde 14’la sadece Arnavutluk yer alıyor.Slovenya’da örneğin ailelerin yüzde 59’u intenrent kullanıyor. Bu koşullar blogların gelişmesini de etkiliyor.
Daha ilk bakışta Türkiye veb sitelerin hazırlanması için büyük paraların harcandığı hemen belli. Makedonyaki Türkçe Medya Türkiye ve Dünya haberlerini büyük ölçüde bu sitelerden alıyor.
Dünya medya devleri internete en çok para yatırıyor. Dünyada 1milyar 130 milyon üsütünde internet kullanıcısı var..Medya devleri bu pastadan en büyük pay kapması için kıyasıya yarışıyor.Google, EM ES En, Yahoo ve AOL arama motorların haber yayınlamaya başlamasıyla bu yarış daha da kızıştı.
Öte yandan gelişmiş ülkelerde özelikle Amerika Birleşik Devletlerde yurttaş gazeteciliği de büyük hız kazanıyor.
Yurttaş gazeteciliği, herhangi bir gazete ya da yayın kuruluşunda çalışmayan kişilerin internet üzerinde haber üreten amatörleri kapsiyor.. Gerçek gazetecilerden etkilenmiş bu kişiler, çalıştıkları ve yaşadıkları yerlerde olup bitenleri araştırıyor, daha fazla bilgi topluyor,güvendiğimiz haber kaynaklarından daha detaylı tablo çiziyor. ABD’de 12 milyon blogcu var bunlardan 4’u blogları gazeteciliğin bir dalı olarak görüyor. Güney Asya'yı vuran tsunami'den 11 Eylül'e, uzay mekiğinin düşmesinden Londra metrosunun bombalanmasına kadar pek çok olayda, 'yurttaş gazeteciler' diye anılan sıradan insanların çektiği görüntüleri, medyadan önce bloglar yayınladı. Medya ise bu görüntüleri bloglardan aldı. Son araştırmalar gazetecilerin yüzde 80'inin blogları okuduğunu gösteriyor.
Öte yandan gazeteci kurallarına saygı göstermediği gerekçesiyle Blogcuları suçlayan medyalar da var. Amerika’nın Fox televizyonu, blogcuları cadı avı yapmak , makarti metodlarını uygulamak , kin sözlüğü kullanmak ve demokratlara şantaj yapmakla suçladı.
Kenidlerini özgür medya olarak tanımlayan Blogcular araştırma gazeteciliğin bir klasiği olan "60 Dakika" adlı televizyon programında yayımlanan Başkan Bush'un askerlik görevini tam olarak yerine getirmediğini öne süren raporun sahte olduğunu ortaya çıkararak ünlü gazeteci Dan Rather'in kariyerini sona erdirdiler. Den Rather tam 24 yıl CBS televizyonu akşam haberleri enkırmeni’ydi. Bunu yapan ilk bakışta çok mütevazı bir görünüme sahip Free Republic bloguydu. Bu olay bloglarn medyanın üstündeki en büyük zaferi olarak gösteriliyor. Den Rather olayıyla vatandaşın büyük medyalar karşısında pasif kalmak istemediği kanıtlandı..İnternet sayesinde Devlet veya büyük medya patronları karşısında şimdi kendi başına zayif ama saysı sayesinde güçlü olan blogcular duruyor.. Onlar medyada yayınlanan her haberi inceliyor, yorumluyor ve kendi başına haber üretiyor.. Bu durumlar medyaları da, değişmeye zorluyor. Bir çok medya kuruluşu kendi internet sitelelerinde blogculara yer ayırarak, sıradan vatandaşın sesini duyurmaya başladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder