10 Ekim 2007 Çarşamba

Devlet zirvesindeki kriz kısmen aşıldı


Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski 11 büyükelçi önerisini kabul etti, 2 büyükelçi teklifini red etti. Crvenkovski bunu Başbakan Nikola Gruevski’ye de bildirdi.

Cumhurbaşkanı hükümetin Belçika, İspanya, Büyük Britanya, Hırvatistan, Kara Dağ, Ukrayına, Sırbistan, Çek cumhuriyeti, Romanya , NATO ve Birleşmiş Milletler’e teklif ettiği büyükelçilerin kabul ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı sadece hükümetin Bosna Hersek ve Katar’a gönderilmesi için önerdiği adayları kabul etmedi.
Cumhurnaşkanın kabinesinin yayınladığı bildiriye göre Crvenkovski Bosna Herseğe önerilen adayı konusunda itirazı olmadığını, Makedonya’nın Bosna Hersek büyükelçisi Mihaylo Trpkovski görev süresinin yarısında bulunduğunu ve cumhurbaşakanın onu görevden almadığını bildirdi. Crvenkovski diğer bir aday için agreman süresinin devam ettiği için Katar’a n önerilen büyükelçi adayını kabul etmediğini açıkladı.
Başbakan Nikola Gruevski ve Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovskı arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden Makedonya'nın bu ülkelerde aylardır büyükelçisi yoktu.Başbakan, Tsrvenkovski'nin teklif ettiği cumhurbaşkanı danışmanı Pendarovski
ve eski Başbakan Buçkovski'nin NATO'da büyükelçi olmasına karşı geldi. Cumhurbaşkanı ise başbakandan büyükelçi görevi için siyasetçi değil, profesyonel diplpmatları teklif etmesini istedi. Başbakan bunu kabul etti ve böylece devlet zirvesinde kriz kısmen aşıldı. Kısmen çünkü hükümet sözcüsü İvitsa Botsevski Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski'nin iki büyükelçi adayının kabul etmemes'nden hükümetin duyduğu rahatsızlığını dile getrdi. Botsevski Dışişleri Bakanlığı'nda bulunan profesyonel diplomatlatın teklif edildiği takdirde büyükelçi adaylar listesini kabul edeceğinine dair söz verdiğini hatırlatarak biz sözünde durmasını bekliyorduk dedi.

Hiç yorum yok: