10 Ekim 2007 Çarşamba

ABD’den Makedonya’ya destek, Atina’ya soğuk duş


Yunanistan’ın Etnos gazetesi Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa ve Avrasya büroso sekreter yardımcısı Rozmari Di Karlo'nun Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır yaşanan isim sorunu konsunda yaptığı açıklamasının Atina'da soğuk duş etkisi yarattığını yazdı.Bu gazetenin yorumuna göre Rozmari Di Karlo Makedonya’nın NATO üyeliğine Yunanistan’ın veto hakkını kullanamayacağını ve NATO üyeliğinin isim sorunuyla hiç bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Bu açıklmadan hareket eden gazete Yunanistan’ın Makedonya’yla olan isim sorunu konusunda pozisyonun zayıfladığını yazdı. Bu yorum şöyle devam ediyor. “2004 ile 2006 yılları arasında Yunanistan hükümeti Makedonya’nın Birleşmiş Milletler'e kabul edildiği Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya geçici adıyla NATO'ya kabul edileceğini açıklamıştı.
Ardından Atina Üsküp’ün anayasal adıyla NATO’ya kabul edilmeyeceğini savundu.Seçimlerden sonra ise hükümet isim sorunu konusunda çözüm bulunmadığı takdirde Makedonya’nın NATO üyeliğine veto hakkını kullanacağını ileri sürdü.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Makedonya herkesten kendi "anayasa adını" kullanmasını istiyor, ama kendi de diğer ülkelerin anayasa adlarını kullanıyor mu? Yunanistan yerine "Elada", Finlandiya yerine "Suomi", Almanya yerine "Doyçland", Japonya yerine "Nippon", Arnavutluk yerine "Şkipıri" olmalı... Neden bunu yazdım? Şu "anayasa adı" terimi yerine, aslında başka bir terim kullanılmalı, çünkü Makedonya da diğer ülkeleri kendi anayasa adlarıyla tanımıyor ;)