4 Kasım 2008 Salı

Dimitrov’un görevden alınmasına yankılar

Büyükelçi Nikola Dimitrov Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’nin birliğin sağlanması için isim sorunu baş müzakerecisi görvinden alındığı doğrultusundaki açıklamasıyla hemfikir olmadığını söyledi. Dimitrov , “Ben birliğin sağlanması için çalıştım ve isim sorunu için siyasi partiler dışında ulusal bir platformun hazırlanması için çağırıda bulundum. Bu hamle birliği sağlayacak mı yoksa farklikları sabitleştirecek ve sorumluluk devredilecek mi şeklindeki sorulara yanıtı sadece zaman verecek” dedi.
Dimitrovun görevden almasını açıklayan Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski “Bununla Başbakan Nikola Gruevski’in Dimitrova güveni kaybedmetmesi ve Martin Protugyer'i ikinci müzakere tain etmesiyle meydana gelen ikiliği aşmak istedim. Bu durum iki müzakerecisi ve iki tutumu olan Makedonya’yı ciddi olmayan bir devlet olarak gösteriyordu.Yunanistan bunu müzakereler sırasında bizim aleyhimize kullanıyordu” diye konuştu.
Hükümetin yazılı açıklamasında ise şunlar belirtiliyor:
“Bu bizim için beklenmedik bir karar oldu.Dimitrov’la bazı anlaşmazlıklarımızın olduğunu kabul ediyoruz ama O Makedonya’nın en hazırlıklı diplomatlardan biri.Cumhubaşkanı Tsrvenkovski parti ve kişisel menfaatlarından hareket ederek müzakere sürecine zarar verdi. Bu sürec şimdi bloke edildi”
Müzakereci Nikola Dimitrov’un görevden alınması Makedonya yönetimin kararı ve olumsuz ya da olumsuz değerlendirilmez. Önemli olan bu süreçte kalmak ve iki ülke arasında çözüm bulmaktır. Bunu bugün ABD’nin Üsküp Büyükelçisi Filip Riker açıukladı.
Riker Biz bu süreci destekliyoruz ve Makedonya yönetimine bu doğrultuda nasihat ve destek vermeye devam edceğiz. Aynısını benim Atina’daki meslekdaşım da Yunanistan yönetimiyle de yapacak Bu süreci Birleşmiş Milletler sürdürüyor ve iki ülkenin çözmesi gerekiyor. Biz Makedonya’yı NATO üyesi olarak gösrmek istiyoruz. Makedonya üyelik kriterleri yerine getirdi ve bu doğrultuda devam etti.

Hiç yorum yok: