21 Ekim 2008 Salı

Makedonya’nın ilk Cumhurbaşkanı’nın suikastinde polisin parmağı mı var?


Güvenlik ve Karşı istihbarat Müdürlüğü, Makedonya’nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Grligorv’un suikastine karışıktır. Bunu bugün İçişleri eski Bakanı Lyubomir Frçkovski , Dnevnik gazetesindeki köşe yazısında 13 yıl önce meydana gelen bu suikast tanığının ortaya çıktığını yazdı. Frçkovski köşe yazısında, İçişleri Bakanlığı’nın takipten sorumlu 7’ci idaresinde eskiden çalışan bir kişinin kendisini ziyaret ettiğini ve bu kişinin suikasttan önce güvenlik ve karşı istihbarat müdürlüğü’nün emri üzerine suikastın yapıldığı AMİ tipi bomba aracının fotoğrafını çektiğine ilişkin açıklamada bulunduğunu söyledi.Frçkovski yazısında suikast tanığının şu sözlerine yer veriyor.
“Bu fotoğraf gazetelerde yayınlandığında bir Alman tarafından çekildiğini açıklanmıştı. Bizimkiler bu Alman’ın bulunması için Almanya’ya ekip bile gönderdiler. Orada Almanya’nın Federal İstihbarat Servisi’yle birlikte çalıştılar. Bu Alman’ı Almanya’da nasıl bulsunlar ki ne zaman “O, Alman” buradaydi. “

Suikast tanığı ayrıca bombanın bulunduğu AMİ tipi arabanın fotoğrafını İçişleri Bakanlığı’na teslim ettiğini ve foto-robottaki kişinin polis memuru olduğunu Frçkovski’ye söylüyor.Suikastçının itirafı şöyle:
“Ocam bana emir verenleri ad ve soyadiyla biliyorum. AMİ tip’ arabayı satın alan fotorobottaki kişiyi tanıyoruum. O, Güvenlik ve karşıi stihbarat müdürlüğü’nde çalışıyor ve benim meslekdaşım.Bu kişi AMİ tipi araba’yı Sırbistan’ın Aleksinats kasabasında yaşayan bir kuzeni için satın aldığını söyleyerek kendisini ele verdi. Bunu benin önünde itiraf etti. Bu Güvenlik ve karşı istihbarat müdürlüğü’nün özel operasyonudur . Bu operasyonlarda kimin emir verdiği ve kimin bilgisi olmadan emir verilmesinin mümkün olduğu çok iyi biliniyor. “
Şimdi hukuk profesörü olarak çalışan dönemin İçişleri Bakanı Frçkovski’nın bu yazısına göre Makedonya’nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov’un suikastında polisin doğrudan doğruya parmağı var.
Cumhuriyet Kamu Savcısı Lyupçı Şvrgovski, “Bay Frçkovski, köşe yazısında söz ettiği kişinin ismini vermek için savcılığa çağırılımıştır . Biz ne yanıt alacağımızı bilmiyoruz ama bazı insanların suikaste karıştığı ortaya çıkarsa biz soruşturmada bu insanları da kapsayacağız”dedi.
Başbakan Nikola Gruevski, Frçkofski’nin iddialarını yorumlamak istemedi. İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ‘da yorum vermekten çekindi.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü İvo Kotevski, “Suikastın kamuoyunun eğlencesi olarak muamele görmesi gerçekten trajik bir durum. Hem de bakan olduğu dönemde yapılan ‘hmaller yüzünden cumhurbaşkanın hayatının tehlikeye koyduğu kişi tarafından.Ancak Frçkovski, bu ciddi konuyla eğlence yapmaya devam ederse İçişler Bakanlığı onun ifade vermeye çağıracak” diye konuştu.
Kamuoyunda Gligorov’un suikastinde Bulgaristan’ın Multigrup, Bratislava bağlantısı, Arnavut Mafiyasi, Sırp askeri istihbaratınin karışık olduğu söyleniyordu ama Frçkovski suikast polisinde olduğunu iddia ediyor. Frçkovski köşe yazisinda yabancı istihbarat teşkilatların neden suikast konusunda haberdar olmadığının şimdi belli olduğunu ve bu konuyu hem kendimiz hem de gelecek nesiller için temizlemek gerektiğini yazdı. Makendonya’nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorova’a yapılan suikasten 13 yıl geçti. 3 Ekim 1995 yılında otomobil bombayla yapılan suikast sonucu Gligorov yaralandı ama hayatta kaldı.Olay yerinde sürücüsü öldü. Saldiri failleri şimdiye kadar bulunmadı. Makedonya’nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov ilk önce bu iddiaları yorumlamak istemedi ama daha sonra kabinesinden yayınlanan bildiride devlet kurumların bu yeni delillerin araşrtırması, Frçkovski’nin ise bu yeni bilgilerinin Kamu Savcılığı’na sunması gerektiği belirtildi.

Hiç yorum yok: