12 Ekim 2011 Çarşamba

Makedonya AB ile müzakerelerin başlaması için 3. kez tafsiye aldı

Makedonya Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerin başlaması için üçüncü kez tafsiye aldı ama bu kez de müzakere tarihi alamadı. Avrupa Komisyonu’nun bugün açıkladığı 2011 ilerleme raporunda Makedonya’nın memnun edici bir şekilde siyasi kriterleri yerine getirmeye devam ettiği ve üyelik müzakerelerin başlaması için hazır olduğu açıklandı. Raporda Türkler’ın kamu yönetimde hakça temsil edilmesiyle ilgili şunlar belirtiliyor:
Azınlaklara ait memurların kamu yönetimde yüzde 30’a ulaştı ve genelde demografik yapının çizgisindedir. Türkler ve Romanlar’ın başta olmak üzere küçük etnik toplulukların temsil edilmesinin artırılması için çaba sarfedilmiştir. 2010 yılında Roman toplumuna ait temsilcilerde yüzde 46, Türk toplumuna ait temsilcilerde de yüzde 12 artış kaydedildi. Ancak işe alınmalarda ki kaliteyi artırmak için daha da çalışılması gerekiyor. İşe alınanların çoğu iş ve sorumluluklar verilmemesine rağmen maaş alıyor. Yönetici düzeyindeki azınlıkların az temsil edilmesi devam ediyor. Ancak kamu yönetim tüm bölümlerde ve görevlerde azınlıklardan daha büyük sayıda nitelikli ve tecrubeli memurlar işe alması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu’nun genişemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Yunanistan’la olan isim sorunu yüzünden reformların yapılması için isteğin azaldığını ve reformlarda az bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Füle bağmsız yargı, kamu yönetimdeki reformlar , rüşvete karşı mücadele ve ifade özgürlüğünün çözülmesi gereken kilit sorunlar olmaya devam ettiğini bundan dolayı isim sorunun çözümünde ilerlemenin kaydedilmesine ısrar ettiğini kaydetti. Raporda Haziran’da düzenlenen seçimerin uluslararası standartlar uyarınca gerçekleştiği, yargı ve kamu yönetimde belli bir ilerlemenin kaydedildiği ancak bu iki alanla ilgili yasaların uygulanması için ek çabanın sarfedilmesi gerektiği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu ruşvete karşı mücadele ve medya özgürlüğü konusunda da ilerlemenin gerekli olduğunu vurguladı. Bunun yanısıra kamu alımlar , vergilendirme ve devlet kurumlarındaki işe alınmalarda az bir ilerleme kaydedildiğine dikkat çekiliyor. İlerleme raporunda 2010’un ikinci yarısından itibaren ekonominin iyileşmeye başladığı ancak hukukun üstünlüğü doğrultusunda kaydedilen zayıflıkların piyasa ekonomisinin çalışmasını engelediği bildirildi.

Hiç yorum yok: