19 Temmuz 2011 Salı

Makedonya Meclisi Lahey davalarını görüşüyor

Meclis Genel Kurulu 2002 yılında getirilen af yasasının gerçek yorumunu görüşüyor. Bu siyasi kararla Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nden dönen Ulusal Kurtuluş Ordusu liderleri, Neproşteno , Mavrova şirketi işçileri ve Lipkova Barajı davalarının kapatılması öngörülüyor. Muhalefet bu kararı sert bir dille eleştirdi. Sosyal Demokrat Birliği, milliyetçilik yapmadıklarını ancak tüm sıradan insanların siyasi kararla nasıl hukuk devletin yok edildiğne şahit olduğunu açıkladı.Bu partiden Andrey Petrov Kırçova’da Arnavutlar’ın çukura atılması gibi olaylar için hem Makedonlar hem Arnavutlar’dan somut kişilerin, hesap vermesi gerektiğini bildirdi.
VMRO DPMNE Milletvekili Silvana Boneva , mezarları bile bilinmeyen kişileri tutuklayanların şimdi vatanseverlik dersi vermeye başladıklarını vurguladı.
Demokratik Bütünleşme Birliği Milletvekili Suzana Saliu, af yasasında insanlık suçu işleyen kişiler dışında 2001 yılında meydana gelen çatışmalara katılan herkesin af edildiğini, insanlık suçuyla ilgili davaların Lahey mahkemesine gönderildiğini ve bu mahkemenin 4 davadan insanlık suçu bulmayıp davaları geri gönderdiğini hatırlattı.
Demokratik Bütünleşme Birliği Ohri Çerçeve Anlaşması’nın 10. yıldönümünde bu konun kapatılmasını istedi.
Yeni Sosyal Demokrat Parti bu davaların siyasi kararla değil mahkemelrde çözülmesini istedi, aksi takdirde Lahey’de hapishanede yatan polis generali Yohan Tarçulovski’nin Makedonya’nın tek insanlık suçlusu olarak algılanacağını bildirdi.
Makedonya güvenlik güçleri ve Arnavut millitanları arasında meydana gelen çatışmalarla ilgili 5 dosya Lahey Mahkemesi'ne gönderildi. Bunlardan sadece Lyuboten dosyası için dava açıldı. Bu davada İçişleri Eski Bakanı Lyube Boşkovski serbest bırakıldı, eski polis generalı Yohan Tarçulovski ise 12 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Arnavut militanlarınyla ilgili diğer 4 dosya Makedonya mahkemelerine iade edildi. Demokratik Bütünleşme Birliği'nin af yasasının gerçek yorumuyla ilgili talebiyle bu 4 davanın kapatılması öngörülüyor. Bununla Arnavut militanlarından kurulan siyasi parti Demokratik Bütünleşme Birliği'nin yönetimi ve bazı diğer kişiler yargılamadan kurtuluyor.

Hiç yorum yok: